Засилен контрол на екипи от ОДМВР – Плевен през празничните дни

Всички православни храмове и манастири в областта са инспектирани от екипи на РДПБЗН – Плевен

По разпореждане на главния секретар на МВР е създадена организация за обезпечаване на обществения ред, сигурността и пожарната безопасност на населението, контрол по спазване на въведените противоепидемични мерки и осигуряване на нормалното придвижване на гражданите през предстоящите празнични дни.

Всички православни храмове и манастири в областта са инспектирани от екипи на РДПБЗН – Плевен във връзка с Великденските празници. По време на проверките е обърнато особено внимание на организацията за пожарна безопасност в храмовете, осигуряване на условия за успешна евакуация, наличието на пожаротехнически средства за първоначално гасене, както  и на обезопасеността на местата за палене на свещи. На църковните служители са дадени указания за ограничаване предпоставките за възникване на пожари, както и за стриктно спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност.

Целият състав на Пътна полиция при ОДМВР – Плевен е ангажиран с дейности, насочени към повишаване безопасността на движението по пътищата в областта. Във връзка с очаквания интензивен трафик на 29-ти и 30-ти април 2021 година полицейските екипи ще са насочени към натоварените участъци от пътя, като полицаите ще подпомагат и регулират движението. Всички технически средства за контрол на скоростните режими ще бъдат разположени по пътната мрежа. Апелираме към водачите да се съобразяват с въведените ограничения на скоростта, да шофират спокойно и търпеливо, и да не предприемат рискови изпреварвания. Шофьори с агресивно поведение ще бъдат извеждани от транспортния поток и обстойно проверявани. Идентична е организацията и за 4-ти и 9-ти май, когато се очаква натоварване на движението, обратно към големите градове. В останалите почивни дни и в навечерието на Великден в цялата област ще се извършват засилени проверки за употреба на алкохол и наркотични вещества и неправоспособни водачи, като са включени териториите на малките населени места, курортните селища и комплекси.

От Пътна полиция напомнят на водачите и пътниците в автомобили да спазват правилата за безопасно придвижване, защото всички нарушители, снимани от стационарни или мобилни полицейските камери, ще бъдат глобявани по предвидения в закона ред. Мобилните камери са много ефективни, защото чрез тях може да се снима не само превишена скорост, а и много други опасни нарушения като неправилно изпреварване, отнемане на предимство, движение в насрещното платно или пътници, показващи се от прозорците или люковете на автомобили, по време на движение и т.н. Пътната безопасност е обща отговорност!

В празничните дни младежките събирания и тържества са във вихъра си. Традиционно големите паркинги и площади в градовете са сборен пункт за младежите, празнуващи завършването на средното си образование. Силна музика, клаксони и оглушително броене от 1 до 12 озвучават улиците. Абитуриенти се събират на различни места в кварталите и оттам тръгват към центъра с клаксони и включени аварийни светлини, но преди всичко излезли от прозорците на автомобилите. Полицейското присъствие през почивните дни ще възпира празнуващите за излизане от прозорците или люковете при придвижването им до училищата или заведенията. Пътниците, висящи от прозорците, ще получат актове със санкции след тържествата. 50 лева е санкцията за водач на МПС, ако пътниците се показват през прозорците.

Екипи на Криминална полиция от всички районни управление при ОДМВР – Плевен няма да почиват по празниците, но гражданите също трябва да бъдат отговорни. Нека онези, които няма да пътуват да са бдителни и сигнализират в полицията, ако забележат лица със съмнително поведение.

Екипите на Охранителна полиция също са ангажирани в дните около празниците. Те ще следят основно за спазване на противоепидемичните мерки и на обществения ред.