Разпределиха местата в СИК-овете в Община Горна Оряховица за изборите на 11 юли

Мисия

02-06-2021, 11:10

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Общински лидери и представители на парламентарно представените партии и коалиции разпределиха полагащите им се места в секционните избирателни комисии в Община Горна Оряховица. Консултациите във връзка с предстоящите на 11 юли избори за Народно събрание бяха свикани по покана на кмета инж. Добромир Добрев. Разпределението на квотите по партии беше одобрено единодушно от представителите на 6-те формации, които участват в изборите.
Общо 65 секции ще отворят врати в деня на изборите в общината. В тях ще бъдат ангажирани общо 567 души - председатели, заместник-председатели, секретари и членове. 56 от секционните комисии ще бъдат 9-членни, 9 ще са 7-членни.
Ще бъдат разкрити 4 допълнителни секции. Две от тях ще са подвижни – по една за хора с увреждания и за кантинирани. Две от допълнителните секции ще са стационарни – едната ще е за пациентите в МБАЛ „Св. Иван Рилски“, а другата ще се разкрие в ковид отделението. И четирите допълнителни секции ще са 7-членни и в тях ще са ангажирани 28 души.
Според квотното разпределение ГЕРБ – СДС получава 164 места в 65-те основни СИК, от които 61 ръководни – председател, зам. председател или секретар. Втората политическа сила „Има такъв народ” има 111 места в комисиите, от тях 42 ръководни. БСП за България получава 94 места, включително 35 в ръководствата на комисиите. ДПС има 98 места, от тях 24 ръководни. „Демократична България” е с 65 места, от които 22 ръководни. С 65 места също е и „Изправи се! Мутри вън”. Те имат 11 ръководни позиции. По закон всяка партия трябва да има поне един представител във всяка СИК, така че 65 е минималната квота за участие в община Горна Оряховица.
До 8 юни партиите трябва да подадат имената на членовете на секционните избирателни комисии.
За изборите на 11 юли, четирите секции в Долна Оряховица вече ще бъдат в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“
Информация във връзка с предстоящите избори Народно събрание се публикува на интернет страницата на Общината в секция „Избори 2021“.