Бойко Борисов: Нямам общ бизнес с Пеевски, не сме получили и стотинка от Божков

Борисов обясни, че през живота си е пипал златно кюлче само веднъж в живота си – на посещение като премиер в трезора на БНБ

Ние винаги сме подкрепяли действията на всички евроатлантически държави по темата борба с корупцията. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в централата на партията. „Винаги като партия ние сме поддържали възможно най-добрите отношения с колегите от Съединените щати, затова подкрепяме и мерките на тяхното Финансовото министерство, и очакваме и нашите правораздаващи органи да продължат на базата на информацията, и на базата на разследванията, и на базата на фактите и доказателствата, които имат, да продължат в тази посока“, категоричен бе Борисов. Той припомни добрата му работа през годините с президентите и правителствата на САЩ по геостратегически теми от взаимен интерес като борбата с тероризма и отбраната, превъоръжаването на армията, енергийната диверсификация, 5G и др. „Работил съм много с партньорските служби от САЩ и нямаше да ме приемат в Белия дом двама президенти, ако имаше и един нюанс от това, което нашите опоненти казват“, посочи председателят на ГЕРБ.

„Само да напомня защо ме избраха първия път. От главен секретар за кмет на София и след това победи на всички избори – заради борбата с престъпността и борбата с корупцията. Това е, заради което са ме избрали. И ние сме направили много“, подчерта Бойко Борисов. Той заяви, че не може да приеме недомлъвките на някои политически лидери. „Аз моите отношения с Пеевски отдавна съм ги заявил и те са чисто политически. И те винаги са били свързани със смесените райони, където сме подпомагали различни от ГЕРБ, а то различните от ГЕРБ са кметовете на ДПС. Винаги и само! Нито имаме фирми, нито имаме общ бизнес, нито каквото и да било. Никога не сме получили стотинка от лицето Божков. Никога!“, категоричен бе Бойко Борисов. Относно спекулациите за политически лидери, близки до Божков, той каза, че те се знаят кои са.

„По-скоро ми е чудно как бихме определили такъв цитат? На 9 юни 2020 година кандидат-президентът Радев казва: „Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители“, попита председателят на ГЕРБ. Според него, ако партията трябва да поеме вина за нещо, това е за зам.-министъра и член на ГЕРБ Александър Манолев. „Но си спомняте, когато започна скандала с къщите за гости, той беше отстранен от длъжност зам.-министър и изваден от партията“, припомни Бойко Борисов. По думите му Екатерина Захариев е уволнявала два пъти Илко Желязков, когато е била вицепремиер. „Аз никога не съм го виждал на живо. Не съм се срещал с него“, заяви Борисов.

„За другите няма да коментирам, защото точно по време на нашето управление бяха и арестувани тези лица. Както и по време на нашето управление бяха арестувани министри и се влизаше в министерства. И ние тогава само казвахме, че подкрепяме работата на съответните служби и прокуратурата. И се стигна най-накрая, разбира се с помощта на много партньорски служби, НАТО да подкрепи нашите служби и политическата воля след срещата ми със Столтенберг само преди няколко седмици по шпионския скандал“, припомни още председателят на ГЕРБ.

Бойко Борисов посочи още, че вчера се случи и друго важно събитие, което абсолютно опровергава тезата на предизборния щаб на Радев за наследството на ГЕРБ. „Вчера Европейската комисия обяви три много важни неща!

Първо – България е една от малкото държави без макроикономически дисбаланси. Уважаеми приятелю Василев, който Катя и Росен тогава го направиха министър, какво значи за един финансов министър „България е една от малкото държави без макроикономически дисбаланси“? Това източен бюджет ли е? Извинете се! Извинете се, това е почтено! Извинете си и за началника на НАП, който сложихте!

Извинете се и за ББР, защото най-ключовото изречение, което чух, е, че ББР е в цветущо финансово състояние и се обслужват кредитите. Питам аз, за една банка кое е по-важно от това да си в цветущо финансово състояние и да си обслужват фирмите кредитите? И тя да си получава парите?“, заяви Борисов.

Според председателят на ГЕРБ, в ход е друг сценарий. „БСП е световният шампион по унищожаване и фалиране на банки. 23 плюс КТБ станаха 24. Може и да са повече, но не са по-малко. Дали сега някой не се е огледал в ББР?“, попита Бойко Борисов. Той припомни още, че при всяко управление на БСП, по една банка пада, а понякога и 20. „Дали сега някой не иска да я разклати и 10 хиляди вложители да се измъкнат и от там да се преразпределят парите с цесии, както в КТБ. Дали не върви такъв сценарий?“, попита Борисов.

„Второ, което Европейската комисия казва: „България е една от трите държави в Европейския съюз, заедно с Дания и Швеция, без свръхдефицит“, г-н Василев. Значи само Дания и Швеция са нашите конкуренти, другите са след нас. Това ли наследство не Ви харесва?

И трето: България е готова за Шенген! Нали няма някой, който да каже, че за две седмици сме станали готови за Шенген? Това вчера обяви Комисията. С кое да се срамуваме? С кое да не сме горди като първа политическа сила?“, заяви Бойко Борисов.

Председателят на ГЕРБ изрази и възмущението си, че вече близо двадесет дни живеем в компромати и в хвърляне на обвинения без доказателства. „Докато вчера първата оставка вече дойде – началник кабинетът на вътрешния министър. За който той се обиди на журналистите, защото го питали кой назначи началника на кабинета. Вчера си подаде оставката, когато вече всичко, което я е интересувало в МВР и службите, го е взела, за да информира този, който я е пратил там. Аз нямам друго обяснение“, обясни Борисов. По думите му и директорът на НАП трябва да си подаде оставката, защото документите и доказателствата са ясни.

„Това правителство, което продължава да прави нечувани смени във всички сектори, не прави единственото, за което Конституцията го е определила – правенето на избори. Искам днес това да го запомните - те ще провалят изборите. Тествахме, няма как с тези машини в толкова секции няма как да бъдат проведени изборите. Ще станат опашки, ще станат скандали, няма да могат да преброят, защото не искат да броят квитанциите“, предупреди Бойко Борисов. Той бе категоричен, че ГЕРБ вече е в опозиция и не носи отговорност за управлението на страната. „За назначенията отговори трябва да дават тези, които са ги назначили“, посочи председателят на ГЕРБ.

Бойко Борисов бе категоричен, че от много месеци не е виждал нито главния прокурор Иван Гешев, нито бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, с които е имал само работни политически срещи в миналото. „Толкова сме далеч от тези конфликти, че не искам по никакъв начин да замесвам партията в тях. Искам само да ми кажат кого сме подслушвали по шпионския скандал“, подчерта председателят на ГЕРБ.

По повод въпрос на журналист за компроматните внушения от миналото лято, свързани със златни кюлчета, Бойко Борисов обясни, че през живота си е пипал златно кюлче само веднъж в живота си – на посещение като премиер в трезора на БНБ, където се съхранява златният резерв на България.

В края на пресконференцията Бойко Борисов съобщи, че на предстоящите парламентарни избори ще води двете листи, на които е бил водач и на предишните избори. „Дани Митов е мой избор. Никой никога не ми го е наложил. И двамата с Екатерина Захариева са мой избор“, подчерта председателят на ГЕРБ.