ГЕРБ настоява да се провери източвал ли е ДДС шефът на НАП

"Всички ние се намираме в безпрецедентна ситуация по отношение на НАП”, заяви Кирил Ананиев

Министърът на финансите трябва да разпореди незабавна проверка дали директорът на НАП Румен Спецов е участвал в източване на ДДС. За това настояха заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, бившият министър на финансите Кирил Ананиев и членът на комисията по бюджет и финанси в 44-то Народно събрание Александър Иванов на пресконференция в централата на партията.

„На 14 май тази година служебният министър Василев назначава г-н Румен Спецов да ръководи Националната агенция по приходите. Агенция, която има за основно задължение да събира данъчните приходи и да осигурява нормалното функциониране на държавата чрез средствата, събрани в бюджета. За г-н Спецов от сайта на НАП става кратко и ясно неговата биография и професионална ангажираност в НАП. До тук добре, но следват въпроси и тези въпроси дължат своя отговор“, припомни Александър Иванов. Той попита вярно ли е, че докато е бил служител на Националната агенция по приходите в София, г-н Спецов е притежавал търговски дружества и дялове, и бил ли е управител във фирми в Добрич? „Когато е притежавал такива дялове, той попълвал ли е декларация за съвместимост по член 9, алинея 5 от Закона за НАП, че няма участия, дялове и не е управител в никакви търговски дружества?  Вярно ли е, че по това време е попълвал декларации, че няма такива участия във фирми? Вярно ли е, че г-н Спецов е бил собственик и управител Гранекс Трейдър ЕООД – дружество, реализиращо обороти от милиони чрез продажби, без самото дружество да има активи, да има платени сметки за ток, да има наети трудещи се по трудов договор? Това прилича ли на куха фирма, която е създадена с единствената цел да превъртят фиктивни обороти, с които да точат ДДС от държавната хазна? Вярно ли е, че г-н Спецов лично е получил заповед за ревизия на управляваното от него дружество „Гранекс Трейдър“ ЕООД? Вярно ли е, че преди да се освободи от собствеността си във фирмата, г-н Спецов е получил лично и ревизионния доклад от НАП с констатации, че управляваното от него и негова собственост дружество, че дължи над 1 милион и 200 хиляди лева на държавната хазна източено ДДС? Г-н Спецов поискал ли е, напълно законно, удължаване връщането на ревизионния акт по член 117, алинея 5 от ДОПК, което да му даде възможност и време над 1 месец да може да се освободи от това дружество?“, попита още Александър Иванов. По думите му, като висш служител на НАП, Спецов е бил запознат, че сред ревизията, трябва да възстанови над милион и двеста хиляди лева източено ДДС. „Дружеството е прехвърлено на безимотно лице, човек рецидивст, собственик на много други фирми с натрупани задължения към държавната хазна. Г-н Спецов бил ли е спец по източване на държавната хазна?“, попита още Иванов.

Според бившия министър на финансите Кирил Ананиев, ситуацията в НАП е безпрецедентна. „В 40-годишния ми опит за първи път се образува проверка срещу директора на НАП. Това силно демотивира персонала на НАП, което може да доведе до спад на приходите. Обръщам се към министър Асен Василев. Наблюдавам, че той вече 4 дни не може да намери пътя, по който да извърши проверката. Срамно е шефът на НАП да е обвързан с тези процеси по източване на ДДС“, категоричен бе Ананиев. Той изрази надежда, че в Харвардския университет, където е завършил министърът, е застъпена програмата за проверка и контрол. „Към НАП има информационна система „Контрол“. В нея влизат всички хора, за които има подозрения, че източват данъци. Фирмата на Спецов фигурира в тази система. Той лично си е получил заповедта и ревизионния доклад. Той се е възползвал от удължаването от един месец, на което е имал право, за да продаде фирмата на малоимотен човек. Това си е точене на ДДС“, подчерта Кирил Ананиев. Той обясни още, че за да се извърши проверка от прокуратурата, трябва да има установено престъпление. „Тази проверка може да бъде направена във въпросната система на НАП и това да стане за 5 минути. Министърът на финансите може да възложи това на заместниците на Спецов или на директора на НАП-София. Не е нужно да се чака месец, за да се стигне до истината“, посочи Ананиев и обясни, че досието на г-н Спецов се намира в информационната система „Контрол“, където оторизираните органи могат да влязат и да проверят целия процес. „Вътре в досието могат да се намерят заповедта за ревизията, ревизионния доклад, дали лицето е възразило срещу констатациите в този ревизионен доклад. Ако не е възразило, това означава, че лицето е приело констатациите в доклада. В доклада ясно е казано, че тези средства трябва да се възстановят на държавния бюджет“, заяви Кирил Ананиев.

„Дори и бизнесът да не плаща данъци с удоволствие, когато е обект на равнопоставеност, той го прави. Но как да е мотивиран да плаща данъци, когато има съмнения, че директорът на НАП не плаща данъци?“, попита Томислав Дончев. Според него, това ще влоши събираемостта в бюджета. „В стремежа си да изчегъртаме ГЕРБ, хайде да не изчегъртваме държавните институции. Партии има много, но държавата с нейните институции е една. В началото на мандата президентът и премиерът посочиха, че държавата ще се ръководи с прозрачност, професионализъм и почтеност. Нека сега да покажат, че наистина се ръководят от тези три принципа“, призова заместник-председателят на ГЕРБ. Дончев припомни, че когато преди две години избухна скандалът с къщите за гости и се оказа, че зам.-министър Манолев е замесен, ГЕРБ взе решение да се раздели с него, въпреки че не е осъден. „Случва се някой от хилядите хора, които ръководиш, да направи нещо нередно, но в такива ситуации трябва да покажеш от какви принципи се водиш“, посочи Томислав Дончев. „Ние нямаме отговор на най-съществения въпрос – от къде се появиха тези хора и кой ги предложи? Предишният директор се е издигнал през всичките нива в НАП. Това не може да се каже за сегашния директор. Могат да направят проверка за 5 минути, за да се изясни истината“, заяви още Дончев. По повод представените от служебното правителство мерки за подпомагане на бизнеса, пострадал от Ковид-кризата, Томислав Дончев бе категоричен, че нови мерки на правителството няма, а безвъзмездната помощ се заменя от кредити. „Това не съответства на препоръката на Радев за безвъзмездни помощи към пострадалите от кризата“, припомни той.

„В самото начало министър Василев, след като направи обстоен анализ на бюджета, категорично каза, че бюджетът се изпълнява както е приет, приходите вървят добре и няма основание да се тегли заем. След като му беше направена една малка забележка от ръководителя, който го е назначил, той обърна палачинката и започна да говори, че бюджетът не е в цветущо състояние“, заяви Кирил Ананиев. Той припомни, че вчера Европейската комисия каза, че България е без макроикономически дисбаланси, без свръхдефицит и трябва да влезе в Шенген. „Това ли е лошото състояние? Ние сме готови да влезем в Еврозоната, защото продължаваме да изпълняваме всички Маастрихтски критерии“, подчерта Ананиев.

В отговор на журналистически въпрос, Томислав Дончев заяви, че показаното от Хаджигенов в ефир не може да се счита за доказателство за подслушване. „Той показа едно CV, а таблици с телефони мога да си направя и аз. Вече три седмици чакаме доказателства за подслушване. Това не е доказателство. Чакаме доказателства, тоест показания на свидетел и адекватни документи. До този момент всичко е „казал-рекъл“. Кой, кого, как, защо е подслушвал? Какво ще научат службите – кой на какъв протест ще отиде? Това ли е много важната оперативна информация“, попита заместник-председателят на ГЕРБ?