МС прие постановление за определяне на реда за отпускане на държавна помощ за туроператори

Министерски съвет прие решение, с което се определят редът, начинът и условията за отпускане на държавна помощ за туроператорите. Субсидията се отпуска целево за връщане на средства към крайните потребители и ще е в размер до 15% от оборота на компаниите през 2019 година, но не повече от дължимата сума по туристически пакети за неосъществени пътувания. Това е втора част от планираната сума, която възлиза на 51 млн. лв. Вече една част е изплатена – до 4% от оборота на компаниите за 2019 година. Остатъчната сума от тези 51 млн. лв. е 16 491 711 лв. и средствата ще бъдат разпределени между компаниите, които все още дължат пари на туристи.

"Беше приет член в закона, с който се позволи да бъде отложено с 12 месеца възстановяването на сумите към потребителите. Бизнесът още не е стартирал на пълни обороти“, обясни Даниела Стоева, заместник-министър на туризма на брифинг след заседанието на кабинета. Тя посочи още, че това ще даде сигурност както на бизнеса, така и ще осигури спокойствие на потребителите на туристически пакети в България. “Както знаете, вследствие на епидемията от COVID-19, нямаше възможност да се осъществят пътувания още от март 2020 година. Знаете, че всяка една икономическа мярка има нужния ефект единствено тогава, когато тя се вземе навреме”, коментира още заместник-министър Стоева.

Процедурата за приемане на документите ще започне на 1 юли, след което те ще бъдат оценявани. Очаква се към края на юли да започне и изплащането на сумите. Преди това кандидатите ще бъдат проверявани дали са изплатили предишните си задължения към клиентите, за които вече са получили помощ. Според изчисленията на Министерството на туризма тази втора сума би трябвало да покрие 95% от задълженията към потребителите.