Здравният министър изиска от НЦЗПБ цялата информация за първия случай на индийски вариант у нас

Новините

17-06-2021, 16:16

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Няма да затягат мерките в Плевен заради индийския щам на коронавируса

Здравният министър изиска от НЦЗПБ цялата информация за първия случай на индийски вариант у нас

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров разпореди на ръководството на НЦЗПБ да му докладва лично за цялата налична информация във връзка с оповестения днес случай на пациент с „Делта“ варианта на COVID-19.

Министър Кацаров иска изясняване на всички факти и обстоятелства - кога е взета пробата, какво епидемиологично проучване е направено, защо е отнело толкова време изследването на пробата – от 21 април до 17 юни, кога е постъпила в НЦЗПБ, кога е изпратена в чужбина и т.н.

Според здравния министър заради високия риск за общественото здраве е недопустимо толкова дълго време след вземането на пробата да бъдат публично обявени резултатите от нея.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че проба на пациент от Плевен е класифицирана като индийски вариант. Мъжът е във възрастовата група между 20 и 30 години, като в съобщението се уточнява, че той е с право на временно пребиваване в страната. Заразеният не е декларирал пътуване в чужбина. Пациентът, при който е установен индийският вариант на ковид, е изследван в болница с оплаквания от температура, задух и болки в гърдите. Мъжът не е хоспитализиран, а е поставен под домашно лечение.