Проф. Витанов за индийския щам в Плевен: Спокойно, това е единичен случай

"Имайте наум обаче, че ще има непрекъснати опити за влизане на индийската версия на вируса в България", предупреди той

Откритият случай на индийска версия на коронавируса у нас е единичен. Това коментира математикът на закрития Национален оперативен щаб (НОЩ) проф. Николай Витанов, който редовно публикува във фейсбук актуални данни за епидемията.

Ето какво гласи целия му пост:

"Във връзка с множество въпроси за детектирания случай на индийска версия на вируса. Спокойно, това е единичен случай. Наблюдателните системи при мен не засичат масово разпространие и върлуване на тази версия на вируса на територията на страната. Имайте наум обаче, че ще има непрекъснати опити за влизане на индийската версия на вируса в България.

Нали знаете: Иде в чужбина. Прави се на герой. Лепне вируса. Няма здравна застраховка. Тича обратно. Карантинират го. Реве за права. Мъчи да заразява наред. Тръшне се. И тук няма здравна осигуровка. Чака да се докара до насипно състояние. Тогава вика бърза помощ. Спасят го. Оздравее. Държавата му виновна че се разболял.

Въпросът е защитата да издържи максимално дълго. Единичнните случаи се изолират бързо. Ако се появят клъстери, докато са малки, пак може да се контролират.

Пазете се, спазвайте елементарните мерки, ваксинирайте се. Засега друг алгоритъм за спокоен живот няма."

***

Стажант лекар, завършил семестриално Медицинския университет в Плевен, е първият доказан случай на индийския вариант на коронавируса в България. Той е на 26 г., гражданин на Великобритания е и през последните 2 години не е напускал България. Това каза пред "24 часа" проф. Добромир Добрев, ректор на Медицинския университет в Плевен в четвъртък. Най-вероятно медикът чужденец се е заразил при контакт с индийски гражданин, който дошъл в България през април. Той не е наш студент, уточни ректорът. Изследвани са контактните на пациента с индийския вариант на коронавируса, известен като "делта". При тях не е открит ковид, увери проф. Добрев.