Красен Кралев отново опроверга лъжите на служебното правителство и на Антон Кутев

"Един от големите проблеми на България е, че допускаме клеветници като Кутев прекалено дълго да стоят в политиката", каза Кралев

"Чухме четири лъжи. Един от големите проблеми на България е, че допускаме клеветници като Антон Кутев прекалено дълго да стоят в българския политически живот. Не можеш да излезеш на брифинг, да представляваш правителството и да изречеш четири лъжи", заяви в "Неделята на NOVA" Красен Кралев, министър на младежта и спорта (2017 г. - 2021г.).

Според него не може да става дума за раздаване на милиони по проекти с бюджет от 2 милиона, като средствата са нараснали само за 2021 година, след като се е видяло, че се постигат успехи.

"Сумата е била 2 милиона в продължение на 4 години, след като се видя, че има успех, за 2021 година парите се увеличиха на 5 милиона. Нормално е една организация да печели няколко пъти, защото тя има повече опит и подготовка", категоричен бе бившият спортен министър и подчерта, че от 2017 година всички конкурси и проекти са извадени на светло.

"Няма организации, получавали милиони. Бюджетът на програмата от 2017 до 2020 г. е 2 млн. на година, който се разпределя между 40- 60 НПО-та. Средната стойност на 1 проект е 42 000 лв", посочи Кралев.

"Националната програма за изпълнение на младежки дейности е изключително успешна, защото достига до милион млади хора всяка година. Категоричен съм, че не е имало нарушения. Мога да гарантирам за работата на служителите на ММС през периода, в който съм бил министър", категоричен бе Кралев.

Той потвърди отново, че няма лице, което да участва в ръководството на няколко НПО-та и упоменатият от Антон Кутев Петър Коларов участва само в едно сдружение.

Кралев отбеляза, че документацията за кандидатстване, както и критериите, по които се оценяват проектите са разработени от предишното служебно правителство на Радев.

Красен Кралев призна, че една от грешките му е била, че не е направена публична ревизия на това, което е заварено в Министерството на младежта и спорта при встъпването му в длъжност.

"Правителството на Орешарски финансираше световно първенство по “улов на хищна риба от място”. Ние финансираме световни и европейски първенства по реално успешни спортове като художествена гимнастика, волейбол, гребане, бокс а не се занимаваме с източването на средства.", заяви той. "Разкрихме схема на кабинета “Орешарски” за източване на 2 млн. лева през измислени европейски купи по шах. Имаме и заведени дела за възстановяване на средствата, които сме спечелили на първа инстанция. Сезирана е и прокуратурата, която неизвестно защо бездейства по темата години наред", добави той.

"Не мога да упреквам Андрей Кузманов за некоректни действия спрямо мен, грешните интерпретации бяха изнесени от Антон Кутев. Врагове в спортния свят нямам, федерациите одобряват моите действия като министър и оценяват това, което направихме през последните години", заключи Кралев