Според проучване на "Тренд": ГЕРБ - 21,7%, „Има такъв народ“ - 20,2%, БСП - 16,1%

Четвъртата позиция е непредсказуема, заради особено близките резултати на Демократична България и ДПС

Три седмици преди предсрочните парламентарни избори ГЕРБ-СДС задържа първото място с 21.7%, за „Има такъв народ“ биха гласували 20.2%. Социалистите остават твърдо на трета позиция с 16.1%, на сериозна дистанция, както от втория, така и от четвъртия. Това показват данните от национално представително проучване на Изследователски център „Тренд”, проведено от 11 до 18 юни по поръчка на „24 часа”. Четвъртата позиция е непредсказуема, заради особено близките резултати на Демократична България (11.2%) и ДПС (10.9%). От „Тренд“ уточняват, че проучванията се правят единствено на територията на България и мобилизацията от чужбина вероятно ще бъде решаващ фактор за четвъртото място на предстоящите избори. Формацията около Мая Манолова набира 5% от гласуващите, а Български патриоти остават много близо до парламентарната бариера с 3.9%. С най-добри резултати, но все пак под 4%-вия праг остават „Възраждане“ (2.3%), Българско лято (1.9%) и Ляв съюз за чиста и свята република (1.1%), сочи изследването.

Tака според „Тренд“ в следващия парламент ще влязат със сигурност 6 политически сили, а още една е на ръба.

48% от всички пълнолетни българи заявяват, че със сигурност ще упражнят правото си на глас на 11 юли, докато 30% все още се колебаят дали да гласуват. Малко над една пета (22%) декларират, че няма да гласуват.

Сред заявилите, че ще гласуват на предстоящите предсрочни парламентарни избори, 81% твърдо са решили за кого ще гласуват, докато 19% все още се колебаят за кого ще дадат гласа си.

Месец след началото на дейността си работата на служебния кабинет е оценена положително от 35% от българите, докато 42% изразяват негативна оценка.

При президента не се наблюдава съществена динамика в положителните оценки - 49%, но от редовните парламентарни избори насам се регистрира спад на отрицателните оценки за неговата работа – от 40% през април до 32% през юни.