Oт ГЕРБ питат: Съден ли е новият шеф на ДФЗ за данъчни измами?

Аз имам само един въпрос – имам и други въпроси, но днес ще задам само един. Лицето Борис Михайлов – разследван, арестуван, съден за данъчни измами, същият Борис Михайлов ли е, който на 10 юни т.г. е назначен за изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“?

Това попита на брифинг в централата на ГЕРБ Томислав Дончев.

Непосредствено преди това Тома Биков изчете биографията на Борис Давидов Михайлов, срещу когото през 2008 г. е внесен обвинителен акт за документни данъчни измами.

Обвинителният акт е бил срещу него и още 6 човека. Обвинението е за участие в организирана престъпна група, действала в периода 2001-2004 г. Лице със същите инициали е било задържано през 2004 г. за участие в ОПГ, източила 15 млн. лв. Задържано е в качеството му на директор на областното управление на данъчното управление в столичния район Овча Купел. Разследващите са установили, че престъпната група е плащала на лица да регистрират фирми с фиктивна дейност на тяхно име. След това са издавани фалшиви фактури за фиктивни сделки и така фирмите са напомпвали начисленото ДДС. След това са подавали молби за възстановяване на данъка от държавата“, разказа Биков.

Той уточни, че групата е вербувала данъчни служители, които са издавали неверни документи.

Разследващите установяват, че това са кухи фирми с несъществуващи адреси. По-късно, по класическа вече схема, фирмите са били прехвърляни на лица с нисък социален статус“, завърши Биков.