ГЕРБ: Радев и правителството му дължат отговори за Рашков, Спецов и Михайлов

От ГЕРБ настояват да се провери иимотното и финансовото състояние на тримата

Г-н Румен Спецов – шефът на НАП, трябва да провери г-н Бойко Рашков. Г-н Бойко Рашков от своя страна трябва да провери г-н Румен Спецов. Защото той има едни фирми, които са продадени доста съмнително. От трета страна Румен Спецов и Бойко Рашков трябва да проверят шефа на фонд „Земеделие“ г-н Михайлов. И най-накрая тримата заедно да отидат при Румен Радев и да му докладват. Това заяви кандидатът за народен представител от ГЕРБ в 24МИР-София Тома Биков на пресконференция в централата на партията. По думите на Биков, само по този начин тази ситуация може да се реши институционално и въпросите около имотното и финансовото състояние на тези хора да получи институционални отговори. „Вие си дайте сметка колко адекватно стоенето на тези хора на постовете, които заемат и как може да се проверят те самите. Няма забранени въпроси към хора, които се намират на публични позиции. Това не е опит за скандал, това е опит за изясняване на факти и обстоятелства, свързани с хора, които заемат изключително важни позиции в държавата и от които зависят съдбите на милиона хора“, посочи Биков.

Според кандидатът за народен представител от ГЕРБ в Стара Загора Маноил Манев, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков като публично лице продължава да дължи отговори за неговите имоти. „Повече от 19 имота за милиони, на един държавен служител. Цял живот държавен служител!“, подчерта Манев. По думите му е много лесно да се явяваш като носителя на правдата в едно правителство, назначено от президента, и да продължаваш да мълчиш по темата с какви пари един следовател, след това шеф на Бюрото за контрол на СРС-тата, след това преподавател, направи такава имотна сага покрай себе си. „Важното в момента е да се получат отговорите за имотното му състояние. За оная резиденция, дето е като на шейх. И за всичките имоти някой да даде отговори. Тези отговори хората трябва да ги чуят, защото когато говориш за съдебни решения, за неудобни закони, за лоши хора, трябва да знаят хората ти кой си“, категоричен бе Манев.

„Относно подслушванията, които г-н Рашков много обичаше да коментира преди няколко седмици, припомням, че в 43-то Народно събрание Бойко Рашков дойде в парламента и хвърли информацията, че са били подслушвани 23-ма журналисти. Без никакви доказателства и до сега. А той беше шеф тогава на тази специализирана агенция, която да следи как се извършват подслушванията. Сега е същото. Влезе в предизборната кампания на правителството на президента Радев, излезе сивият говорител г-н Рашков, нареди там 32-ма подслушвани без нито един факт, нито едно доказателство“, припомни Маноил Манев.

„Притежава ли Борис Михайлов необходимите професионални, експертни качества и опит, за да управлява така важния и структуроопределящ за България фонд „Земеделие“ с бюджет от 3 милиарда лева?  Най-вероятно той не ги притежава“, заяви кандидатът за народен представител от ГЕРБ в Перник Георг Георгиев. Той обясни, че ГЕРБ ще продължи да изнася интересни факти и обстоятелства около личността на г-н Михайлов. „Знаете ли например, че г-н Михайлов е имал обща фирма с фалирала и източена банка „Славяни“, съществувала във времето на мрачните 90-е години? През 1997-ма година, след като е раздала близо 15 милиарда деноминирани лева, фалира. В управителното тяло на тази банка е имало 18 лица от бившата Държавна сигурност. Същият този г-н Михайлов е и съучредител на една Българо-американска търговско-индустриална камара, в която няма нищо американско, нищо търговско и нищо индустриално. Камара просъществувала една година, в последствие заличена от съда. Но през времето на своето съществуване е била управлявана от г-н Барух Чакъров“, съобщи Георгиев. Той обясни, че Чакъров е бил изпълнителен директор на БГА „Балкан“ чиито фалит след приватизацията от Гат Зееви е един от най-мощните през 90-те години. „Същият Барух Чакъров, който е бил съучредител и управител на Българо-американската търговско-индустриална камара, заедно с г-н Михайлов, е бил и дясна ръка на Гат Зееви. По-късно, както знаете, БГА „Балкан фалира“, припомни Георг Георгиев. По думите му рекапитулацията на случилото се е: банка „Славяни“ – фалит, Българо-американска търговско-индустриална камара – закрита, БГА „Балкан“ – фалит. „Какво е общото между трите – господин Борис Михайлов! Не твърдим, че той ги е фалирал, но е резонен въпросът трябва ли да се тревожим за българското земеделие? Трябва ли да се тревожим за фонд „Земеделие“, от който зависят парите на българските земеделци?“, попита Георгиев. Той разкри и още един любопитен факт, че още едно сдружение – „Тамплиери“, в което г-н Михайлов е фигурирал, също в последствие е закрито. „Тоест можем да кажем, че много от фирмите, сдруженията и компаниите, в които г-н Михайлов е фигурирал, са или фалирали, или закрити. Така че много ми се иска същата съдба да не грози и Държавен фонд „Земеделие“, заяви по време на пресконференцията Георг Георгиев.