Министър Рашков награди служителка в банков офис в Дупница за смелост и гражданска доблест

На специална церемония Цецка Цекина и 2 банкови служителки от Варна получиха плакети на МВР

Бих искал да обърнем повече внимание на три жени с качества, които не се забелязват  често.  Очевидно, не са много хората с необходимия кураж в критични моменти да реагират хладнокръвно, да преодолеят опасността и да запазят самообладание, когато срещу тях е въоръжен престъпник. Именно затова ръководството на МВР смята, че трябва да отличи действията им. Такива личности не трябва да бъдат отминавани с мълчание.  Нещо повече – поведението им може да е пример и за други жени, че  има смисъл да проявят смелост и да защитят себе си, а и мястото, където работят. Не знам точно какви качества трябва да притежават жените, за да реагират така, но те са пред нас. Една от тях – Цецка Цекина сама осъществи „граждански арест“ при извършване на престъпление и с правомерното си действие прояви героизъм, оставайки сама с въоръжен човек в затворено помещение. Тя рискува живота си и аз, като министър не мога да остана безразличен. Благодаря й за себеотрицанието, за смелостта и доблестта, за изпълнения граждански дълг.
Като общество можем да сме щастливи, че постъпката й не е единствена. Почти идентично е поведението на други две служителки в банков офис във Варна, където Кристина Костова и Снежанка Йорданова предотвратиха опит за грабеж. Със самообладание и преценени реакции  те успяват да прогонят нападателя, поставяйки живота си в риск.
Оценявам действията им с възхищение, благодаря им и съм щастлив, че имаме такива поводи да отличим достойно и смело поведение. Те са герои, вместо да отстъпят и да се подчинят на нападателя, каквато би била обичайната реакция, с действията трите служителки помогнаха и на МВР нападателите да бъдат заловени и те ще отидат на съд.
Министър Рашков изказа благодарност и към служителите на МВР за професионалните действия, довели до бързото задържане на двамата извършители.
На церемонията присъстваха още заместник-министрите на вътрешните работи Енчо Мирчев и Емил Ганчев, изпълняващият длъжността главен секретар на МВР главен комисар Стоян Темелакиев, директорът  на Областната дирекция  на МВР в Кюстендил ст. комисар Пламен Стоилов и директорът на ОДМВР - Варна.
Припомняме, че  професионалната реакция и подаденият навременен сигнал от служителката на банков клон в Дупница Цецка Цекина доведе до бързото разкриване на извършителя на въоръжен грабеж. На 17 юни в офиса влязъл клиент, но подозрителното му поведение направило впечатление на Цекина – касиер в офиса. Тя веднага натиснала  паник-бутона, заключила вратата и така успяла да възпрепятства действията на нападателя. Мъжът произвел изстрели, изблъскал я, успял да грабне наличните в касата средства, да освободи вратата и да избяга. Благодарение на подадения от служителката сигнал и нейната първоначална реакция, при предприетите незабавни  оперативно-издирвателни действия за по-малко от час и половина от извършеното престъпление мъжът бе установен и задържан.