Делегация от НВУ участва в работна среща по „Еразъм“ в Румъния

Животът

30-06-2021, 14:16

Снимка:

НВУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Делегация от Националния военен университет „Васил Левски“ участва в 50-а работна среща на Групата за прилагане на Европейската инициатива за обмен на млади офицери, вдъхновена от програмата „Еразъм“. Повече от 70 представители от почти всички военни академии в Европа са уважили работния семинар, състоял се във Военновъздушната академия „Хенри Конда“ в румънския град Брашов.

Началникът на Военния университет бриг. ген. Иван Маламов води делегацията, в която участваха зам.-началникът по учебната и научна част на НВУ полк. доц. д-р Николай Урумов, който е и институционален координатор по Еразъм, деканът на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ полк. доц. д-р Дилян Димитров, представители на факултет „Общовойскови“ и на Еразъм офиса в НВУ.

В рамките на семинара, началникът на НВУ бриг. ген. Иван Маламов и ректорът на Военновъздушната академия в Брашов полк. Мариус Сербезки са провели лична среща, на която двамата са подписали част от документите, свързани с участието на двата университета по проекти за стратегически партньорства и са дискутирали бъдещата съвместна работа. Бриг. ген. Маламов е връчил на полк. Сербезки плакета на НВУ, а той от своя страна е удостоил колегата си с отличителния знак на Академията в Брашов.

„През всички дни от работната седмица имаше заседания по различни линии на развитие. Колеги от Националния военен университет участваха в срещите за начините и методите за финансиране на различни мероприятия по Военния Еразъм, както и възможностите за кандидатстване и участия в проекти по стратегическо партньорство. Включихме се и в срещата за развитие за общите модули, които се прилагат от всички военни академии и се признават като законни обучителни модули за курсантите“, коментира полк. доц. д-р Невена Атанасова, която е Еразъм координатор на професионалната област „Национална и регионална сигурност“. Самата тя е ръководила групата за управление на равнопоставеността във Въоръжените сили. По време на тази среща тя е представила идея за общ модул „Перспективите на пола във въоръжените сили“.

Представителите на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ са се включили в работата на групата за развитие на подготовка на международен технически семестър, който обединява Техническите военни академии в Европа.

По време на работната среща участниците са си разменили покани за бъдещи събития в Латвия, Полша, Гърция и България. Започва да работи отново и една от основните дейности на „Еразъм“ – обмен на студенти и курсанти. Предстои обучаеми от НВУ ще отидат на лятна практика в Университет по отбраната във Варшава, Полша и в Университета в град Резекне в Латвия.