Хората с дефинитивни и необратими увреждания ще получават пожизнено решение за ТЕЛК

Това обяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров

С изменение в Наредбата за медицинската експертиза повече хора ще могат да получат пожизнено решение за ТЕЛК. Това обяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров след извънредно заседание на Съвета за тристранно сътрудничество. „Хората с дефинитивни и необратими увреждания ще могат да бъдат освидетелствани пожизнено. Разширяваме кръга от заболявания, за да не се налага хората с различни дефинитивни и необратими увреждания да се явяват пред ТЕЛК на всеки три години. Слагаме край на един проблем, който се обсъжда от 10-15 години. Надявам се утре проектът на наредбата да бъде внесен в Министерския съвет“, посочи здравният министър.

Той даде пример с хората с онкологични заболявания, които след петата година от заболяването получават 50% ТЕЛК, но периодично се явяват пред ТЕЛК за преосвидетелстване. Сега те вече ще получават пожизнен ТЕЛК. „Всеки човек, получил пожизнено решение, който има друго заболяване освен дефинитивното, ще може да поиска преосвидетелстване“, каза още д-р Кацаров.

„Тази промяна ще реши проблема на хората с дефинитивни и необратими увреждания, но това не е дефинитивно и необратимо решение на проблемите на медицинската експертиза. Необходим е изцяло нов подход: сериозна реформа чрез изменение в закона, действащ парламент, както и воля от страна на хората, които управляват здравната, осигурителната и пенсионната система“, уточни още министърът на здравеопазването.