МВР провери над 6600 лица при акцията срещу купуването на гласове

Специализираната полицейска операция на територията на цялата страна започна на 1 юли, в нея са ангажирани в максимален обем полицейските сили, с които разполага МВР, освен служители на СДВР и ОДМВР, участват и екипи на ГД "Национална полиция" и ГД "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма".

Основната задача е противодействието на престъпления срещу политическите права на гражданите и нарушения на изборното законодателство, противодействие на конвенционалната престъпност и установяване на издирвани лица. Паралелно с това се извършват и проверки по отношение на гражданската регистрация.

За периода от 1 до 5 юли включително са извършени инспекции на общо 2173 места, за които е имало информация, че в тях се извършва купуване и продаване на гласове, проверени са 6691 лица от активния криминален контингент и 1277 обекта – заложни къщи и дружества, предоставящи бързи кредити.

С цел предотвратяване на възможността за корпоративен вот са проверени 1275 собственици на фирми. Установени са общо 644 лица, които са се утвърдили като местни лидери на групи, влияещи на изборния процес. За срок до 24 часа са задържани 669 лица, издадени са общо 4788 предупредителни протокола по чл. 65 от Закона за МВР и 109 преписки за установени случаи на купуване на гласове.

В рамките на операцията са проверени 35632 моторни превозни средства, установени са 110 лица, обявени за издирване, разкрити са и 87 други престъпления.