Само ЦИК решава за преустановяване на машинното гласуване в секция, ако се налага

Централната избирателна комисия даде информация относно това как продължава подготовката и организацията на изборите на 11 юли. Днес е гласувано писмо с допълнителни указания към всички РИК и СИК за проведените допълнителни обучения в края на миналата седмица и резултатите от тях, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева, цитирана от БНТ.

Съгласно последните изменения на Изборния кодекс в изборния ден преди да започне гласуването, всяка СИК трябва да разпечата от машините за гласуване хеш код, който е осигурен от Държавна агенция "Електронно управление", обясни още Матева. За всеки такъв код следва да се състави констативен протокол, допълни тя.

Хеш кодът съдържа 64 знака - във всеки случай, вероятността програмист да знае всяка комбинация, за да проникне в него, е значително по-малка от вероятността астероид да ни падне на главите, допълни Цветозар Томов.

По негови думи, няма засечен нито един случай на измама, за разлика от хилядите случаи на измама при гласуването с хартиени бюлетини.

Хеш кодът е един-единствен за всички машини и ще се съдържа на всеки документ, допълни Росица Матева.

Ако през изборния ден се наложи преустановяване на машинното гласуване, ЦИК трябва да бъде уведомена от СИК за обстоятелствата, които са настъпили, подчерта говорителят. Само ЦИК ще взема решения за преустановяване на машинното гласуване и дали да се премине към хартиено гласуване.

Изключително важно е провеждането на дезинфекция на изборните помещения. Дезинфекциите ще се извършват успоредно с процеса на гласуване, тъй като не може да се прекъсва процесът на гласуване по тази причина. Картите за гласуване и екраните на машините могат да бъдат дезинфекцирани само и единствено до 75% етилов спирт, обясни Матева.

Общинските администрации са длъжни да предоставят ръкавици на избирателите при тяхно желание, тъй като гелообразните препарати могат да създадат затруднения за екрана.

Незрящите хора ще могат да гласуват с придружител - досега е било така, обясни в отговор на въпрос Цветозар Томов. Един придружител може да е с до двама души със затруднения.

След приключването на изборния ден машинният протокол се разпечатва в три екземпляра - за СИК, РИК и ЦИК. Нулевият протокол се подписва от всички членове на СИК.

Отчитането в края на изборния ден ще става както и досега, надяваме се в пъти по-бързо, каза в отговор на журналистически въпрос Росица Матева.

СИК ще предават резултатите, двете смарт карти и флаш памети в РИК.

Демонстрационно гласуване с машина е предвидено от ЦИК за утре - 9 юли. Всеки желаещ гражданин може да заповяда пред сградата на Народното събрание, съобщиха още от ЦИК.