ГЕРБ е против падането на мораториума за продажба на жилища

Животът

14-07-2021, 09:52

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Банките имат 5 дни да предложат правила за мораториум върху кредитите

ГЕРБ е против падането на мораториума за продажба на жилища Общината може да си набави жилищен фонд по много други начини, заяви Бедрос Пехливанян

На предстоящата сесия ГЕРБ ще предложи точката за отпадането на мораториума и разрешаването продажбата на общински жилища да бъде оттеглена от администрацията. „Основният проблем е, че това е поредното необосновано предложение от страна на администрацията. Липсват предложени критерии за дебат – защо, кои жилища, къде се намират и най-вече на кого ще се продават. Това е абсолютно непрозрачно. Има и други начини Общината да си набави нов жилищен фонд като използва публично-частни партньорства, изграждане на кооперации на общински терени и т.н., а не да лишаваме чакащите с години над 240 семейства“, заяви председателят на групата съветници Бедрос Пехливанян.

Той допълни, че ведомствените жилища не бива да се продават, тъй като те се използват от хора, които имат високи доходи и могат да се ориентират към свободния пазар.

Групата на ГЕРБ отново ще гласува против отпускането на пореден паричен заем в размер на 540 000 лв. на Общински транспорт Русе. Сумата от над половин милион лева следва да бъде изхарчена за закупуване на 12 тролейбуса. „Ние сме за обновяването на градския транспорт, от години работим активно в тази посока, но тази точка се внася на инат, при положение, че беше отхвърлена и на комисии, и на отминалата сесия“, заявиха още съветниците от ГЕРБ.

Колкото до избора на обществен посредник, групата на ГЕРБ ще гласува против, защото винаги е защитавала тезата, че всеки един избран от гражданите съветник трябва да е проводник на идеите, жалбите или сигналите от своите съграждани.

„Длъжността е излишна, а разходите предвидени за издръжка биха могли да се насочат за друго. В лицето на общинските съветници, русенци имат 51 омбудсмана, към които могат да се обърнат или да подадат сигнал“, допълни Бедрос Пехливанян.

От ГЕРБ изтъкват още, че към Общинския съвет в Русе работи и комисия за взаимодействие с гражданското общество.