Полиция и пожарна започват проверки за спазване на мерките за пожарна безопасност в областта

Животът

07-08-2021, 12:28

Снимка:

областна дирекция на МВР

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Началниците на полицейски управления в областта провеждат срещи с кметовете по общини и ръководителите на противопожарните служби,  като ще сформират съвместни екипи, с които започват незабавни проверки, по отношение спазването на  противопожарните изисквания. Това каза директорът на ОДМВР – В. Търново старши комисар Димитър Машов, по време на извънредно заседание на Съвета за намаляване на риска от бедствия, свикан от областния управител Георги Гучуков, по повод усложнената ситуация в страната.
Проверяващите екипи ще бъдат безкомпромисни към нарушителите, предупреди старши комисар Машов. Той обеща, че проверките ще продължат до промяна на противопожарната обстановка. Екипите ще следят стриктно за недопускане

- на почистване на дворове, чрез палене на суха растителност

палене на огньове по време на излети сред природата

за изхвърляне на стъклени отпадъци сред природата

за извършване на ремонтни дейности на земеделска техника в земеделските масиви и в близост до горски територии

безразборно изхвърляне на фасове.

По разпореждане на областния управител кметовете в малките населени места имат ангажимент да информират населението за въведените допълнителни ограничения и забрани, да ги информират да бъдат внимателни и бдителни и при забелязана от тях опасност от пожар или вече съществуващ такъв и незабавно да сигнализират компетентните институции. Той даде срок до 13 август да бъде създадена и необходимата организация за готовност на всяко населено място за евакуация на населението при необходимост.
От началото на месец юли до момента на територията на област В. Търново са регистрирани 180 произшествия, от които 74 в сухи треви и стърнища, обобщи гл. инсп. Станко Лазов от РД „ПБЗН“ – В. Търново. Той заостри вниманието на присъстващите към 2 по-фрапиращи пожара, обхванали големи площи от последните дни, на територията на селата Момин сбор и Раданово и наблегна на важността от добра комуникация и организация между отделните институции при гасенето на такива пожари. Обърна специално внимание и по отношение на гражданите, които имат желание да бъдат в помощ на огнеборците да уведомят за присъствието и готовността си за помощ ръководителя на операцията, за да им бъдат проведени инструктажи и да не се стига до фатални и необратими случаи. 
На заседанието присъстваха представители на всички общини в област В. Търново и на институции, имащи отношение към превенцията.