БАЗ и СЗБ спират с активните протести и започнат акция „Свобода за бизнеса“

От заведенията обясниха, че с акцията искат да покажат на държавата и обществото, че ще се борят докрай, за да защитят правото си на труд

От заведенията обясниха, че с акцията искат да покажат на държавата и обществото, че ще се борят докрай, за да защитят правото си на труд

„Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията организираха няколко поредни протести с блокиране на ключови булеварди в по-големите градове“, пишат двете организации в съобщение до медиите.

„Надяваме, че с тези наши действия сме дали недвусмислен сигнал на държавните институции, че повече няма да търпим насилствено затваряне на бизнеса. Противно на насажданата омраза към нас, ние показахме, че сме интелигентни хора и протестите бяха изключително мирни, а спирането на трафика в рамките буквално на няколко минути. Нашата цел не беше да предизвикваме какъвто и да е дискомфорт у нашите съграждани, а само да дадем гласност на проблемите“, поясняват от бранша.

„Благодарим на всички, които ни подкрепиха, независимо, че техният живот и бизнес не е пряко засегнат - нормална реакция за всяко едно гражданско общество. Извиняваме се на всички, на които, по един или друг начин, все пак сме попречили да стигнат навреме там, накъдето бяха тръгнали. Надяваме се следващият път да получим и вашата съпричастност, а още повече се надяваме да няма следващ път“, изразяват надежда от заведенията.

Те пишат още, че считано от 14.08 се прекратяват активните протестни действия, но остават във висока стачна готовност.

„Разбира се, собственици на заведения в отделни градове на страната, били те наши членове или не, могат самостоятелно да продължат с организиране на всякакви видове протести. Именно такъв, ще бъде организиран на 16.08. в град Пловдив.

А за да не си помисли някой, че сме се отказали, стартираме акция „#СВОБОДАЗАБИЗНЕСА“.

„Свобода за бизнеса“ ще се изразява в поставянето на специално направени за целта плакати на витрините на обектите, както и чрез споделяне на постове в социалните мрежи. Целта - да покажем, както на държавните институции, така и на цялата общественост, че ще се борим докрай, за да защитим правото си на труд.

Всеки обект, независимо дали е заведение за хранене, нощен клуб или друг вид бизнес, извън сферата на забавлението, ще може да изпраща по една снимка с поставен плакат на витрината на обекта си, за да бъде добавена тя в специален албум, който след това ще публикуваме на нашите страници във Фейсбук. Файлове за печат на плаката, можете да получите като изпратите имейл на [email protected], или на [email protected] или като посетите нашите официални страници в социалната мрежа“, пишат в заключение от БАЗ и СЗБ. Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"