Шефът на "Сиела Норма": Разделянето на изборите ще струва 60 млн. повече на държавата

Политика

23-08-2021, 12:40

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Шефът на "Сиела Норма": ЦИК прави много грешни сметки

Разделянето на изборите за президент и парламент ще струва 60 млн. лв. повече на държавата, коментира пред БНТ изпълнителният директор на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров.

„Почти всички действия са повторяеми - инсталиране, транспорт, връщане на машини, обработка, всичко това се прави два пъти, ако се прави в два отделни дни - за парламентарните и за първия тур на президентските“, уточни Тодоров. По думите му, ако се разделят президентските от парламентарните избори няма вариант да не са в 3 поредни недели.

„Президентските трябва да свършат до 21 ноември, парламентарните сигурно могат да се отложат за декември, но няма да е прилично толкова много да се отлагат“, посочи шефът на „Сиела Норма“. Той призна, че компанията е подготвила софтуер за избори две в едно при сценарий един комплект карти.

„Избирателят влиза в секцията, индентифицират го, взема 1 смарт карта, отива при машината, поставя картата в машината, машината стартира процеса с бюлетината за единия вид избори, който кажат първо да бъде, гласува избирателят, след това зарежда бюлетината за другите избори, гласува, след което отпечатва две големи разписки за единия вид и за другия вид избори, взема двете разписки, пуска ги в съответните урни и връща смарт картата“, разясни процесът на гласуване Веселин Тодоров. Според него, ако ЦИК реши да има отделни смарт карти за различните видове избори, процесът става по-сложен и може да няма възможност да бъдат доставени толкова голям брой карти.

Броят разписки може да се обедини в една, защото има риск двете разписки да бъдат поставени грешно в двете различни урни.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен