Д-р Аспарух Илиев: Усложненията след COVID-19 могат да продължат месеци наред

Никога не е късно да се ваксинираме, призова експертът

Усложненията след коронавируса могат да продължат месеци наред, коментира за Нова тв д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория по инфекции на мозъка в Берн.

„Имунитетът след изкаран ковид категорично не е по-добър от ваксинален. Има ново проучване по темата. Средният имунитет при всички познати коронавируси продължава между 6 и 12 месеца. Преболедуването, обаче, крие големи рискове”, обясни д-р Илиев. Той предупреди, че в даден момент от четвъртата вълна ще се стигне до ситуация, в която ще има много болни, а е важно държавата да се намеси по-рано.

„Големият проблем в България е ниският процент ваксинирани. При сходни числа на нови инфекции в Швейцария има по 1-2 починали дневно. В България за последните дни те са средно 30. Заболяването няма да спре, а в даден момент системата ще се претовари. Това са опасенията ми”, уточни експертът. По думите му никога не е късно да се ваксинираме.

„Данните от Индия и други държави показват, че безсимптомните преносители са в пъти по-малко от очакваните. Третите дози идват. Слагането на такива дози е правило при ваксините, а не нещо нетипично. Едно прясно ваксиниране осигурява много добър имунитет за период около година”, категоричен е специалистът.