Светлин Русев и Йорън Сон с 10 биса на Мартенските музикални дни

Животът

27-08-2021, 09:00

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

БНТ ще излъчи филм за 60-годишния юбилей на МФ „Мартенски музикални дни“

60-ото издание на емблематичния за Русе фестивал ще се проведе при 50% капацитет

След като беше отлагано три пъти поради усложнената епидемична обстановка, 60-ото издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“ ще се проведе от 17 септември до 3 октомври с намален наполовина капацитет на зрителите. Юбилейното издание ще бъде посветено на неговите основатели Илия Темков, Саша Попов и Михаил Кътев.

Председателят на организационния комитет Емил Табаков ще помага на организаторите на фестивала Община Русе и Държавна опера Русе за цялостната подготовка и реализация. Известният диригент и композитор, който е роден в дунавския град, ще открие „Мартенски музикални дни“ на 17 септември заедно с Русенската филхармония и произведения на Шостакович и Берлиоз. Честта да закрие фестивала също се пада на маестро Табаков, който заедно с почетния гражданин на Русе Красимира Стоянова, възпитаника на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ Светлин Русев и Фестивален оркестър ще зарадват гражданите и гостите на града със симфоничния концерт „Метаморфози“. Любопитно предизвикателство отправят към зрителите Светлин Русев и корейската пианистка Йорън Сон. След края на тяхната „Love music за цигулка и пиано“ те ще дадат шанс на публиката да сподели своите любими музикални произведения, които дуото ще трябва да изпълни под формата на 10 биса.

„Съзнаваме опасността от COVID-19, но е важно духът на хората да бъде повдигнат. Да знаят, че ще проведем „Мартенските музикални дни“ дори при ограничителните мерки, които ни бяха наложени“, обяви кметът на Русе Пенчо Милков. По време на музикалните събития в Русе ще бъдат спазени всички предпазни мерки както за изпълнителите, така и за зрителите. Тази година на „Мартенски музикални дни“ ще се изявят само самостоятелни изпълнители и камерни формации заради непредвидимата здравна ситуация.

В емблематичния за Русе фестивал ще се включат над 450 изпълнители от страната и чужбина – Франция, Русия, Германия, Израел, Словения, Италия, Корея. Програмата включва 5 оркестрови и хорови концерта, осем ансамблови програми, една оперна продукция, две програми на „Мартенски музикални дни - джуниър“ и два джаз концерта.

Билетите за желаещите да присъстват на събитието могат да бъдат закупени през мрежата на Ивентим от идния понеделник /30 август/, а на касата на Държавна опера Русе – от 1 септември. Цените остават непроменени.