Собственици на заведения във Варна: Категорично против сме затварянето на бизнеси

Не искаме да бъдем използвани от държавата като стимул хората да се ваксинират, коментира съпредседателят на БАЗ Павлин Петров

Стотици излязоха на протест във Варна под наслов “Свобода за бизнеса”. Ако исканията не бъдат чути, подобни демонстрации ще бъдат организирани и в други градове, съобщи за Varnautre.bg съпредседателят на Българската асоциация на заведенията Павлин Петров.

“Категорично против сме затварянето на бизнеси. Абсурдно е да се говори за това година и половина след началото на пандемията, когато в страната вече би трябвало да има отработен алгоритъм за противодействие на заразата. В България се внасят четири вида ваксини, носят се маски, дезинфекцира се навсякъде, достъпни са два вида теста за всички, които имат съмнение за здравословното си състояние. Не може отново хотелиерският и ресторантьорският бизнес, собствениците на заведения, да са изкупителна жертва. Отказваме да бъдем използвани от държавата като стимул за това хората да се ваксинират”, заяви Павлин Петров.

“Не може да се обсъжда затваряне на бизнеси, без преди това да има разписани икономически и социални мерки за подкрепа, каквито към момента няма. Всяко затваряне на бизнес спира развитието на икономиката, както и кариерният напредък на хората в него. В нашия бранш работят предимно млади хора и ако не можем да им обещаем развитие, те се пренасочват към други сфери, което задълбочава проблема с кадрите в туризма, за който отдавна говорим”, отбеляза Петров.

“Категорично отказваме да делим служителите си на ваксинирани и неваксинирани. За нас има значение единствено дали един човек има качества и изпълнява съвестно задълженията си. Много от хората в бранша вече са преболедували коронавируса, една част са ваксинирани, но това е лично решение, което всеки консултира със своя лекар съобразно здравословното си състояние и притесненията, които има”, каза още Павлин Петров.

Той е категоричен, че няма как да бъде вменявано на персонала в заведенията да следи дали клиентите са ваксинирани или преболедували.