БХРА, БАЗ и СЗБ: Туристическият бранш е единен и ще отстоява своите позиции с всички позволени от закона средства

Общество

31-08-2021, 19:58

Снимка:

pixabay

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България отговориха на писмо на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Ето какво пишат те:

„УВАЖАЕМИ МИНИСТЪР КАЦАРОВ,

В отговор на ваше писмо, с което се обръщате към нас с молба да изпратим предложения как да ограничим разпространението на COVID-19, по максимално щадящ за дейностите на представлявания от нас туристически бранш, Ви отговаряме следното:

През последните близо 2 години туристическият бранш беше сред най-засегнатите от рестриктивните мерки за овладяване на кризата с COVID-19. Непрекъснатото отваряне, затваряне и рестрикции на нашите обекти доведе до огромни загуби и преориентиране на персонала ни към други сфери, което постави под въпрос физическото ни оцеляване. Много колеги фалираха, а множество други са на ръба да затворят бизнеса си.

Напомняме, че от месец май заведенията в България работят с ограничение от 50% на капацитета си, но при 100% разходи, които дори се повишиха драстично заради сериозно поскъпналата електроенергия и продуктите от първа необходимост. В нормална среда, няма бизнес, който може да оцелее при такива рестрикции.

Предложението на доц. Ангел Кунчев да работим на 50% от капацитета си при 100% ваксинирани персонал и клиенти категорично не е работещо. Освен това, изискването за отстояние на 2 метра означава 50% работен капацитет, което го има и в момента. Факт е, че ваксинирани в България са около 20% от пълнолетното население, 60% от които са над 65 години, което е далеч от таргета на хората, които посещават заведения или възползващи се от услугите на туристическия бизнес.

При последната среща с доц. Ангел Кунчев, здравните власти и представители на финансовото, икономическото и социалното министерства направихме ясни предложения:

  • Най-големият работодател – държавата, първо да ваксинира служителите си и по този начин да даде пример. Налагането на рестрикции само за един бранш е неприемливо и дискриминационно. След като държавата ваксинира служителите си, следващата стъпка да е при рестриктивни мерки, ваксинацията на персонал и клиенти да се взема предвид за всички браншове, работещи с клиенти, а не само за нашия.
  • Категорично сме против затваряне на нашия и съпътстващите го сектори. Но ако властите вземат решение за такова, туристическият бранш трябва да бъде обезщетен с:

-          80% от оборота на база 2019 г. При тази ситуация е необходимо при работа на 50% от капацитета да има 30% обезщетение от оборота. При 30% капацитет – 50% обезщетение, при затваряне на бизнес – 80% за бизнеса и поемане на заплатите по трудов договор на хилядите ни служители.

  • При оформяне на обезщетенията кодовете по икономическа дейност на хотелите задължително също да бъдат част от тях!
  • Всички други наши предложения ще обсъдим на обща среща с отговорните за това институции!

Напомняме, че до момента, работейки с рестрикции, не получаваме никаква подкрепа. Мярката 60/40 във вида, в който е в момента, а именно – получаване при 40% спад на оборота, достига до много малък брой фирми в хотелиерството и ресторантьорството, защото подобен спад обикновено означава ФАЛИТ. Тази мярка работи само за бизнеси, които все пак работят, но не и за такива, които са затворени със заповед. И в този ред на мисли, трябва задължително да има подкрепа и за тези, които не работят в следствие на локална заповед, а не само след нареждане от името на държавата.

Ако горепосочените ни искания бъдат изпълнени, считаме за изключително важно спазването на мерките да се следи строго от държавните институции и нарушителите да понесат съответните санкции. Защото тогава никой няма да има извинение, че нарушава правилата единствено с цел да спаси бизнеса си. Каквато е обективната ситуация в момента.

Ще допълним и изказването на министъра на икономиката Кирил Петков след среща с нас: "На държавата не й стигнаха почти 3 години да подготви здравната си система. Не може повече да се затварят бизнеси заради това."

Готови сме да обединим усилия с държавата за стимулиране на ваксинацията, но не сме съгласни тежестта за това да пада само върху нас.

            Оставаме отворени за срещи на всякакво ниво, но заявяваме категорично, че туристическият бранш е обединен и ще отстоява своите позиции с всички позволени от закона средства“.