Официално: Нови мерки срещу COVID-19 влизат в сила в страната от 7 септември

Учениците ще започнат присъствено новата учебна година

МЗ въвежда нови противоепидемични мерки в страната от 7 септември. Тяхната продължителност ще е два месеца. Ето какви са те:

Провеждането на присъствени групови занятия в езикови, образователни и обучителни центрове и школи се допуска при спазване на физическа дистанция, носене на защитни маски, хигиена на ръцете и до 10 души в помещения. 

Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи други организирани услуги за деца. 

Провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, симпозиуми, семинари и др. се допуска при спазване на дистанция и маски, до 30 участника в помещения и изпозлване на 30% от капацитета. 

Преустановява се провеждането на тийм-билдинги и други подобни прояви. 

Провеждането на конкурси, масови изпити и други се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета и до 30 души в помещението, физическа дистанция, маски.

Преустановяват се всички масови мероприятия /фестивали, събори, фолклорни инициативи и т.н./, а тези на закрито са до 50% от помещението и задължителни маски.

Музеи и галерии ще се посещават при осигуряване на минимум 8 квадратни метра на човек и спазване на физическа дистанция.

Посещенията на кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито се позволява при не повече на 50% от капацитета на помещенията и използване само на седяшите места.

Провеждането на спортни състезания с професионален характер на открито се допуска с публика при не повече от 30% от капацитета на спортния стадион, зала и други, само седящи места, заемане на всяка трета седалка, спазване на дистанция от 1,5 м. и носене на маски от посетителите.

Провеждането на спортни състезания с професионален характер на закрито се допуска без публика.

Посещенията на фитнес центрове се допускат при изготвяне и използване на не повече от 30% от капацитета.

Посещенията в спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси се допускат само за индивидуални спортове, при използване на не повече от 50% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от 1,5 м. 

Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановоява.

СПА центрове, балнеолечение, както и терапевтични - при 30% и индивидуално посещения, както и маски, ако е възможно.

Заведения за хранене, игралните зали и казината ще работят от 7 до 22 часа, при oтстояние от 1,5 м, заеманен не повече от 6 души на маса и носене на маски от персонала. Допуска се провеждането на събития от частен характер до 30 лица на закрито и 60 на открито.

На всички пазари и тържища еднопосочно движение, а в закритите магазини да има контрол на влизащите, така че да има достатъчно отстояние.

Служителите да преминат в дистанционна работа, при възможност.

Свижданията в лечебните заведения - не повече от един човек и при пълен комплект предпазни средства.

Учебната година ще започне присъствено, заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров. "Децата не трябват плащат цената, че ние възрастните не се ваксинирахме. Учебния процес може да започне присъствено, но е вероятно при неблагоприятна ситуация е възможно и да се преустанови", добави той.

"Ние прилагаме тези мерки с голямо нежелание, но сме принудени от ситуацията. Искам да призова да се спазват мерките и да се съдейства на органите, които следят за спазване на тези мерки. Заповедта ще влезе в сила от понеделник, а може да бъде променена предвид ситуацията“, уточни служебният здравен министър.