Борисов: Юмрукът на Радев роди партии и коалиции, които доказаха, че не разбират материята (Видео)

Радев самоубива следващото редовно правителство, заяви лидерът на ГЕРБ

От месеци говоря, днес съм тук да призова за разум. Юмрукът на Радев роди партии и коалиции, които доказаха, че не само не могат, не само се занимават с глупости, а и не разбират материята. А материята е, че бюджетът е най-важният политически закон. Той се изпълнява от правителство с мнозинство. Да угодят на диктатора Радев, който изви ръцете на парламента в уж парламентарна република, а тя си е просто президентска отдавна, да актуализира бюджета. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг.

"Те залагат бюджета за следваща година, за бъдещите разходи, за следващото правителство, което е длъжно да ги изпълнява", допълни Борисов. Той припомни за обвиненията срещу ГЕРБ за 50-те лева добавки за пенсиите и подчерта, че сега те са станали 120 лв. плюс процентно увеличение.

Борисов очерта мрачен сценарий пред публичните финанси.

"Забравете за Еврозоната с това, което се направи сега. Това ви го гарантирам. Аз съм вкарал България в чакалнята. Как си представят, че ще вържат бюджетния дефицит? Правителствата, които аз съм управлявал винаги са били на излишък. В момента, те не ни показват реалните числа, трябва да сме на около 5% излишък. А след приемане на всичко това, не е ясно на колко ще е“, предупреди Борисов и разкритикува сегашните управляващи, че са проспали „златните месеци“ за ваксинация.

"Както виждате, никъде нищо няма да затварят вече. Само България ще затварят, защото Кацаров си отиде на море. А Радев, вместо да дава пример как се ваксинира, даже и не знаем ваксиниран ли е или не", каза той.

Според Борисов ще има наказателна процедура за свръхдефицит и следващото правителство ще трябва да орязва разходите в рамките на една година. Той коментира, че президентът "самоубива" следващо редовно правителство.

"Ако другите партии не го разбират, аз в такъв "годеж" няма да влизам", категоричен бе Борисов.

Той заяви, че предложението на ГЕРБ за 100 лв. на всички пенсионери не е опасно, защото е временен разход.

Борисов предложи на председателя на парламентарната група Тошко Йорданов ИТН и ГЕРБ заедно да напуснат пленарната зала, за да не се приеме актуализацията на бюджета.
"Помнете ми думите. Като се стигне до криза, Радев ще каже: "Политическите партии са виновни. Аз само издавах укази", добави експремиерът.