Кой ще излезе от “групата на смъртта” в Шампионската лига

Почитателите на футбола от най-висока класа тръпнат в очакване - новият сезон в Шампионската лига обещава да поднесе емоции, които няма как да получат от нито един друг турнир или първенство на света. Кампания 21/22 в най-комерсиалната надпревара на планетата може би има своя голям фаворит в лицето на ПСЖ след привличането на Лионел Меси, но има поне половин дузина отбори, които са способни да спрат френския тим.

А преди изобщо да се говори за трофея, трябва да се изиграят двубоите от груповата фаза. Жребият създаде интрига още в тази фаза на турнира, а в менюто на Сезам има стотици опции за залози на мачовете от ШЛ. Едва ли има спор коя е “групата на смъртта” - в нея се събраха Ливърпул, Атлетико Мадрид, Милан и Порто. Тежка компания, в която всеки от отборите има своите шансове да продължи напред. От друга страна един от четирите тима ще отпадне още през декември от турнирите на УЕФА, а никой не е застрахован от тази съдба.

Атлетико и Ливърпул имат известно предимство

Ако говорим за двата най-вероятни отбора, които ще продължат напред в ШЛ от група В, то логиката сочи към Ливърпул и Атлетико Мадрид. Класата на мърсисайдци е безспорна, а амбициите на Клоп и футболистите му да повторят триумфалния поход от сезон 2018/19 не подлежат на съмнение. Шампионът на Испания пък стана още по-силен след спечелването на титлата - Диего Симеоне отново има на разположение Антоан Гризман, който се присъединява към един вече внушителен състав.

Но Милан пък е по-голямо име в европейския футбол и от двата тима. “Росонерите” се завръщат в Шампионската лига след 8 сезона, като са амбицирани да докажат, че заслужават да са сред най-добрите. В тази компания като че ли най-малко шансове има Порто. Никой все пак не може да си позволи да отписва “драконите”, за да не изгори жестоко.

Реал Мадрид и Интер отново са заедно

Жребият си направи още една шега - в една група отново се събраха Реал Мадрид, Интер и Шахтьор Донецк. Мястото на миналогодишния четвърти в тази компания - Борусия Мьонхенгладбах, беше заето от изненадващ отбор - Шериф Тираспол. Ясно е, че молдовският тим няма шансове, но пък за Кралския клуб и “нерадзурите” няма да е лесно срещу доказалия се в ШЛ представител на Украйна.

Задачата на ПСЖ също не е елементарна - още в групите се изправя срещу Манчестър Сити. Освен това Меси, Неймар и Мбапе трябва да се справят с РБ Лайпциг и Брюж. Доста интересно ще бъде и в група Е, където фаворити са Байерн Мюнхен и Барселона, но Бенфика и Динамо Киев в никакъв случай не са обречени аутсайдери. Манчестър Юнайтед ще търси реванш от Виляреал за загубата във финала на Лига Европа, а конкуренция на двата тима ще прави Аталанта. Носителят на трофея Челси като че ли има по-лека задача с излизането от групата, където основен конкурент е Ювентус. Но в Шампионската лига сме виждали изненадващи сценарии още в тази фаза, така че нито един фаворит не може да е напълно сигурен за мястото си в елиминациите.