Кацаров очаква спад на новите случаи, ако новите ограничения се спазват

Да заведем нарушителите на мерките в COVID отделенията, за да видят интубираните, заяви здравният министър

"Mоже би трябва да заведем хората, които нарушават новите мерки в едно COVID отделение, за да видят интубираните хора, които берат душа. Така ще разберат какво причиняват с неспазването на ограниченията". Това заяви в студиото на „Събуди се" по Нова тв министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

По думите му това, че въвеждането на мерките съвпадна с празника 6 септември, е случайно.

"По правило се опитваме да не действаме като при управлението на ГЕРБ – да се появят няколко души с черни костюми в 00.00 ч. и да обявят, че от утре сутрин се затварят заведения, забранява се движението между градовете и тн. Затова изработихме такъв план още през лятото, който да предвижда какво ще се случи при нарастване на броя заразени. Поехме ангажимента да обявим мерките предварително, за да може хората, които са засегнати, да се подготвят", допълни Кацаров.

Здравният министър заяви, че мерките са добре прецизирани и ако хората ги спазват се очаква да има спад в броя заразени. Ако това се случи е възможно ограниченията да отпаднат частично или изцяло, поясни Кацаров. И допълни, че законът предвижда търсене на наказателна отговорност от нарушителите на мерките.  

Кацаров заяви, че доколкото знае Министерството на образованието е отменило тържествата за първия учебен ден. „Ако все пак такива има, това създава допълнителен риск. Не искаме да стигаме до ситуация кръчмите да са отворени, а училищата - затворени. Затова в плана пише, че децата ще ходят максимално на училище. Оказа се, че дистанционното обучение има лоши резултати”, коментира той.

Здравните власти са обсъждали мерките да се приложат регионално, но това не е било възможно, тъй като разпространението на вируса не е клъстерно в момента.

Кацаров направи коментар и относно протестите на бизнеса.

„Демонстрации имаше и преди въвеждането на ограниченията от 7 септември. Част от протестите вероятно имат друг характер. Актуализацията на бюджета е направена и има средства за засегнатите от мерките. Те ще получат парите си. Настоявам за това”, каза той.

Относно това, че самият той бе сниман без маска в НС Кацаров заяви следното:

„Не е правилно. Не се оправдавам. Маските трябва да се носят”.

"Направихме всичко, което е необходимо за противодействие на епидемичната вълна от гледна точка на организация на здравната система. Първото нещо, което направих, бе да дам предимство на възрастните хора. Осигурихме доставка на ваксини, лекарства, кислород. Разкрихме COVID зони, където пациентите могат да си направят рентгеново изследване. Могат да им предпишат безплатни лекарства за домашно лечение”, каза още министърът на здравеопазването.