Tоп хирурзи представят тенденциите в лапароскопската и роботизираната хирургия

В МУ-Плевен се провежда традиционната Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари

От днес до 17 септември 2021 г. в Телекомуникационния Ендоскопски Център на Медицински университет - Плевен се провежда традиционната за висшето училище Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари. Осемнадесетото издание на младежкия научен форум е организирано под мотото „Blooming Colours of Medical Science“, с акцент върху пъстрите цветове на медицинската наука. Във връзка с ограниченията, наложени от пандемията от COVID-19, конференцията ще се проведе в хибриден формат и при спазване на всички противоепидемични мерки.

Ключов момент от научната програма е виртуалният Симпозиум на Световната Асоциация по лапароскопска и роботизирана хирургия - Society of Laparoscopic & Robotic Surgeons (SLS). На 15 септември в рамките на един ден водещите осем топ хирурзи в света ще представят последните тенденции в лапароскопската и роботизираната хирургия. Това ще стане чрез теоретична част от лекции и излъчване на Хирургия на живо - операции в реално време от CELEBRATION HOSPITAL FL, USA.

Регистрираните участници в 18-то издание на Международната медицинска научна конференция за студенти и млади лекари са 112, които ще се представят с 48 доклада по тематични направления - хирургия, ортопедия, урология, вътрешни болести, акушерство и гинекология, педиатрия, неврология, неврохирургия, психиатрия, докторанти, вария, постери и фармация. Форумът ще посрещне виртуално участници от осем държави - Македония, Румъния, Украйна, Полша, Индонезия, Судан, Египет и Йордания. Традиционно конференцията привлича интересът на участници от всички медицински университети в страната.  

За шеста поредна година конференцията ще стартира на 13-14 септември 2021 г. с „Есенно училище по иновации в медицината“, в което ще се акцентира върху актуални проблеми и тенденции в консервативното и хирургично лечение на сърдечно-съдовите заболявания и рака на гърдата. На 13 септември ще се проведе виртуален курс за рака на гърдата. На 14 септември Есенното училище ще продължи на тема кардиохирургия с водещи лектори проф. д-р Цветомир Луканов, началник на Клиниката по Детска сърдечна хирургия, Хайделберг, Германия, и д-р Виталий Ризов, Катедра по кардиохирргия, Charles University, Прага, Чехия. На 14 септември 2021 г. ще се състои официална церемония по откриването на конференцията, която ще завърши с академична лекция на проф. д-р Йехуда Шонфелд, FRCP от медицински център “Sheba”, Тел-Авив, Израел, Doctor Honoris Causa на Медицински университет - Плевен.

В хода на конференцията, на 15-16 септември 2021 г., ще бъдат изнесени и поредица от лекции от видни представители на медицинската наука у нас и в чужбина:

Проф. Георги Момеков, д.ф., ръководител на катедра „Фармакология, фармакотерапия и токсикология“ към Факултет по фармация на Медицински университет-София; председател на Българското фармацевтично дружество;

Д-р Осама Махмуд Ал-Одат, катедра „Ортопедия и травматология“ на болница Prince Hamza, Аман, Йордания; основател и председател на организацията Developmental dysplasia of the hip, Йордания.

Д-р Ивайло Ненов, специалист по кардиохирургия, Отделение по съдова хирургия, Трета клиника по хирургия, УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ - Плевен.