Кирил Петков: Благоевград може да бъде икономически пример за България

Министърът на икономиката Кирил Петков, кметът на Благоевград Илко Стоянов и президентът на АУБ Дейвид Еванс проведоха работна среща на тема "Регионално икономическо развитие. Как образованието и иновациите повлияват на местната икономика". Във форума взеха участие успели благоевградски алумнита, с които бяха обсъдени възможности за икономически подем на областния център.

Сред основните акценти бе създаване на Икономически борд, в който да бъдат включени  собствениците на бизнеси в Благоевград, от една страна, и висшите учебни заведения, от друга.

Министър Петков благодари на кмета Илко Стоянов, който декларира абсолютна готовност за съдействие на всички страни, работещи за икономически просперитет на Благоевград.

„Ако се използва цялата енергия на студентите, общината има реален шанс да напредне много бързо“, каза Кирил Петков.

В рамките на срещата беше обсъдена и идеята за организиране на инициативи на състезателен принцип, в които студентската общност  разработват стратегически планове за развитие, като ги предлагат за реализиране  на Община Благоевград.  

Кирил Петков пое ангажимент за бъдещи разговори с Българска банка за развитие, в посока осигуряване на част от наградния фонд за най-успешните такива.

По време на срещата в Благоевград беше коментиран и проблемът с корупцията на различни нива в страната. „Кметът Илко Стоянов твърдо застава зад стратегията „Общини без корупция“, за което му благодаря. Имаме воля и енергия да бъдем част от промяната“, коментира още Кирил Петков.

В рамките на форума участие взеха още заместник-кметът по „Европейско развитие, образование и иновации“ Дамян Качулски, Гергана Муртова, директор на Дирекция „Икономическо развитие, ,Карина Улучева, зам.-ректор „Стратегия и институционална ефективност“, АУБ, Светозар Георгиев, основател на "Телерик",   Димитър Станишев, служител в Немското посолство и успели възпитаници на учебните заведения в Благоевград.