Проф. Николай Витанов: Вторият пик на четвъртата вълна ще е през октомври

Според него само Плевен, Добрич, Смолян и Кърджали няма да са „червени“

Вторият пик на „четвъртата вълна“ на пандемията се очаква през октомври, коментира пред БТВ математикът проф. Николай Витанов. Той пресметна и базовото репродуктивно число на заболяването в момента - 0,93, т.е. всеки 100 човека, които са излекувани от ковид, оставят след себе си 93 заразени.

„Вече загубихме 20 000 човека, все едно сме изгубили война. Броят на жертвите ще продължава да расте. В момента имаме леко свиване“, предупреди математикът.

Проф. Витанов представи своята прогноза за 14-дневна заболеваемост спрямо 24.09, където единствените области, които не са в „червената зона“ се предполага, че ще бъдат Плевен, Добрич, Смолян и Кърджали.

„Скритата заболеваемост бива два вида. Миналата година тя беше на безсимптомните, тази година се появи нов феномен. Хора със симптоми, които не се регистрират, особено младите. През лятото процентът на заболелите се вдигна, защото пристигаха множество хора от чужбина, които си идваха заразени, както и такива туристи. Нормално е да се вдигне вълната“, смята Витанов. По думите му народът, политиците и журналистите бяха излъгани от хора, които твърдяха, че ковид е безопасен и „нищо няма да стане“. според математикът максималното репродуктивно число през втория пик на „четвъртата вълна“ може би ще е между 2-2,20 или всеки 100 заболели ще оставят след себе си двойно повече заразени.