Русенски деца събраха рекордните 13,1 тона хартия за рециклиране

Животът

28-09-2021, 12:24

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Учебни и детски заведения ще озеленят пространствата си с помощта на "Екопак"

2524 русенски деца се включиха в инициативата „Стара хартия за нова книга“. Те събраха рекордните 13,1 тона хартия за рециклиране и получиха в замяна над 3200 книги.

Заместник-кметът на Община Русе Димитър Недев приветства гостите на събитието.

„Да пазим планетата чиста е не само наше задължение. Правилният начин за съхранение и предаване на отпадъци е едно от нещата, които могат да помогнат за една по-чиста и по-красива околна среда“, каза той.

Началото на инициативата „Стара хартия за нова книга“ е поставено през 2013 г. Целта на организаторите от „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“ е да мотивират децата още от най-ранна възраст да се научат да полагат грижи за природата и да обичат книгите и четенето. Досега в кампанията са се включили над 55 820 малки участници, които с помощта на своите родители са събрали 296,9 тона хартия за рециклиране. Така те са спасили от изсичане 3860 дървета, а в замяна са получили 65 770 нови книги. От 2015 г. инициативата се превръща в национална и до този момент е преминала през градовете Пловдив, Бургас, Варна, Хасково, Русе, Велико Търново и Плевен.