Проф. Михаил Харалампиев ще представи НВУ и България на международен форум в Италия

Животът

01-10-2021, 08:20

Снимка:

НВУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Проф. доктор на химическите науки Михаил Харалампиев ще представя Националния военен университет „Васил Левски“ и България на международна конференция в Италия. Форумът е на тема „Върху съвременните заплахи от химическо и биологическо заразяване и заразяване с индустриални вещества“ и ще се проведе в Обединеното военно-химическо училище, което се намира в град Риети близо до Рим.

Повече от 600 са участниците в конференцията и те са представители на държави от всички континенти. Учените ще говорят и за мерките, превантивни и последващи, които всяка страна трябва да вземе срещу заплахите от различните видове заразявания. „Надявам се, че ще слушаме и доклади, с които ще бъдат представени последните достижения на средствата за разузнаване и доказване на видовете заразяване. Заявени са научни съобщения и за образците на най-новите средства за индивидуална и колективна защита, разработени от световни фирми“, коментира проф. Харалампиев.

На тази тема е и докладът, който проф. Харалампиев ще изнесе. Пред колегите си от целия свят, той ще говори за резултатите, до които е достигнал след шестмесечното си изследване за различните тъкани, които са подходящи за производство на защитни маски.

Проф. Михаил Харалампиев, който чете лекции в катедрата „Защита на населението и инфраструктурата“ на Националния военен университет „Васил Левски“, е единственият представител на България в световната конференция. Той ще бъде в Италия от 4 до 9 октомври. Професорът ще пътува до Риети, след като е получил лична покана от организаторите на форума, който тази година е под егидата на Европейския съюз.

Докато е в Италия, проф. Харалампиев ще направи и първите стъпки за установяване на договорни отношения между Националния военен университет и Обединеното военно-химическо училище. „Целта ни е да започнем да работим заедно и да реализираме регулярна обмяна на обучаеми и преподаватели по програма „Еразъм+“, уточнява проф. Харалампиев.