ЕНП: За България е важно ГЕРБ да спечели изборите и да състави стабилно правителство

За България е от изключителна важност ГЕРБ да спечели парламентарните избори и да състави стабилно правителство, което може да гарантира сигурността и стабилността на страната. Това заяви генералният секретар на Европейската народна партия (ЕНП) Антонио Лопез по време на среща с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. Двамата разговаряха в словенската столица Любляна в рамките на Срещата на лидерите на ЕНП за Западните Балкани.

Борисов заяви, че партията е първа политическа сила в страната според всички социологически проучвания и ще работим мобилизирано за спечелването на изборите. „Това са трети поредни избори, изхарчени бяха половин милиард без да се формира правителство. В същото време служебният кабинет на Румен Радев провали изцяло ваксинационния процес в страната и само днес имаме 178 починали“, заяви Борисов. Той още веднъж изказа благодарност към Европейската комисия, която след личната му намеса осигури за България повече бройки от всички ваксини срещу Ковид 19, а сега служебният кабинет ги препродава и дарява на други страни.

Лидерът на ГЕРБ информира колегата си Лопез, че България вече е в свръх дефицит. Освен това, само за тази година, в следствие на корупцията на служебното правителство на президента Румен Радев, чуждестранните инвестиции в България са отбелязали рекорден спад от 63,7%, подчерта Борисов. Председателят на ГЕРБ заяви още, че българските власти са претърпели пълен провал с миграционната политика, бежанските центрове в страната са пълни, а нелегалната миграция е навсякъде. „Над 10 дни товарен кораб с опасни торове стои заседнал в Черно море край Тюленово, товарът се изсипва в морето и липсва каквато и да било адекватна реакция на българските власти“, алармира още той.

Бойко Борисов изрази съжаление, че българската страна категорично е провалила преговорите с Република Северна Македония, които бяха на отлично ниво след подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни. Разкритикува остро и факта, че България все още не е изпратила в Брюксел Плана за възстановяване.

В заключение генералният секретар на ЕНП Антонио Лопез изрази увереност, че на последните два избора хората са видели, че популизмът не може да бъде решение на техните проблеми. Лопез също критикува българските власти, че все още не са представили План за възстановяване и през това време се харчат парите на хората, вместо европейски средства.