До 800 секции ще бъдат разкрити в чужбина за изборите на 14 ноември

Шест кандидатски листи за президент и вицепрезидент са подадени в ЦИК до момента. Четири от тях са на партии и коалиции, а 2 на инициативни комитети. Срокът за регистрация е до 12 октомври. Общо за участие в президентските избори са се регистрирали 12 партии, 5 коалиции и 2 инициативни комитета, съобщава Нова тв.

До момента са подадени 11 187 заявления за гласуване в чужбина. Към днешна дата най-много са заявленията от Турция - 4273, следвана от сънародниците ни във Великобритания – 1341, и Германия с 1276. А иначе предстои ЦИК да вземе решение, според което гласуването ще се проведе с една карта, като за целта се очаква „Сиела Норма” да предоставят нов вариант на софтуер на машините.

Още 12 дни имат сънародниците ни в чужбина, за да подадат заявление за гласуване на 14 ноември, обясниха от ЦИК. Но според правилата, комисията ще е длъжна да разкрие секции извън страната навсякъде, където на предния вот са гласували сто или повече избиратели. Прогнозата е за близо 750-800 секции в чужбина.

„На екзотичните острови, ако не броим гръцките за екзотични, не се очертава да разкрием секции. Възможно е на някои места в Гърция да има. В Никити на последните избори имаше 1400 избиратели и там секция ще има ,защото сме длъжни, а ако няма интерес към тях ще ги затворим”, обясни говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Към момента ЦИК не се наеха да коментират казуса с гражданството на съпредседателя на „Продължаваме промяната” Кирил Петков и дали той има право на участие в изборите за парламент.

„ЦИК процедира по един и същи начин с всички кандидати. Извършва се проверка дали отговарят на изискванията на Изборния кодекс и на Конституцията. Ако в следствие на проверката се установи че имат и друго гражданство освен българското, биват заличени от листите. Но дали Кирил Пeтков има и друго гражданство, освен българското, ще установим тогава, когато бъде регистрирана листата”, обясни Росица Матева, говорител на ЦИК.

А заявление за гласуване по настоящ адрес може да подаде всеки на сайта на ГРАО. Отново там се проверява и в коя избирателна секция да упражним правото си на глас.