Проф. Тодор Кантарджиев: Догодина никой няма да иска да дойде в България

Ако София и Пловдив тръгна с много случаи, това ще бъде много тежко за здравната система за цялата държава, заяви той

"Ако София и Пловдив тръгна с много случаи, това ще бъде много тежко за здравната система за цялата държава". Това заяви за БНР проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столичната община по ваксиниране. 

"В София очакваме през следващите десет дни разпространението на коронавируса да стане дифузно. Все още има резерв от легла в болниците. При необходимост ще се наложат навременни мерки", отбеляза той.

Според него през лятото министерството е трябвало да подходи като в страните от Европа: 

"Лятото трябваше да се каже - който иска да ходи по заведения, на концерти, на театри, трябва да се ваксинира. Тогава обаче министерството разчистваше лични сметки... Прехвърлянето на отговорност няма да доведе до нищо добро... Трябва авторитетни хора, на които обществото вярва, да говорят за ваксинациите хубаво, а не да се правят послания от министерството, които са смайващи".

В предаването "Хоризонт за вас" проф. Кантарджиев посочи, че обикновено възрастните заразяват децата и затова е важно, ако няма достатъчно ваксинирани учители, те да носят маски в учебните заведения.

"От два дни в нашата страна е вече законно поставянето на допълнителна доза", допълни проф. Кантарджиев и прогнозира, че заради ниското ниво на ваксинация у нас "догодина никой няма да иска да дойде в България".