Делян Добрев: Причината за протеста на миньорите е в Плана за възстановяване

Причината да се стигне до протеста на миньорите днес, е в Плана за възстановяване и устойчивост, защото ние виждаме едно пълно информационно затъмнение какво се случва с този План. Последно се съобщи, че в него ще бъде вписана дата за затваряне на ТЕЦ-овете на въглища, което не е консултирано със синдикатите и ето това е резултата. Това коментира в "Денят започва" по БНТ бившият министър на енергетиката Делян Добрев.

Според него, проблемите са свързани с това, че Европа има политика по затрудняване на производството на електроенергия от въглища - с определени финансови инструменти да се направи колкото се може по-скъпа електроенергията от тези ТЕЦ-ове, с което тя става неконкурентноспособна.

Според мен основният проблем не е недоволството на миньорите, а това че ситуацията в страната ще стане изключително тежка точно заради високите цени на електроенергията.

Той е категоричен, че държавата е изпуснала своя шанс да направи нещо по въпроса.

Защото провалът на първия служебен кабинет на Радев беше в това, че не сложи никакъв буфер, за да защити предприятията, въпреки че аз самият предложих това по време на актуализацията в бюджета, посочи Добрев.

Според него, в хазната има пари, има 2 милиарда допълнителни средства. Но не защото Спецов ги е събрал, а защото има инфлация, която води до по-високи допълнителни приходи, допълни Добрев.

Изнасянето на електроенергия не може да се спре и не трябва да се спира, това няма и да помогне, категоричен е бившият енергиен министър.