Д-р Брънзалов: Европейските държави с 80% покритие с ваксина забравиха за COVID

Ваксината е най-мощното оръжие, с което в момента разполагаме в борбата срещу COVID. Здравната ни система ще издържи на четвъртата вълна, само че нека не я пробваме. Тя е достатъчно мощна и може да ваксинира всички неваксинирани до момента от седмица до 10 дни. В много от европейските държави вече са забравили за COVID епидемията и живеят нормален живот, защото имат 80% покритие с ваксина. Това заяви в студиото на "Още от деня" по БНТ заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов. Той отбеляза, че се забелязва умора в медицинските редици.

Д-р Брънзалов подчерта, че в разгара на епидемията ваксината не е най-добрата форма на защита, защото има вероятност ваксината да се постави по време на инкубационния период на коронавируса, което води до намаляване на нейната защита и вероятност ваксинираният да заболее.

"Явно нещо друго трябва да се направи, за да се мотивира населението да се ваксинира, за да забравим за коронавируса и да минем към нормалността. Но категорично ваксинационният процес не трябва да спира", отбеляза д-р Николай Брънзалов.