Засега пълен локдаун в страната не се налага, следващата седмица решават за новите мерки

Граждански, бизнес, професионални и браншови организации, ще могат да се произнесат по предложените мерки

Предложените от главния държавен здравен инспектор мерки ще бъдат обсъдени в понеделник на извънредно заседание на разширен състав на експертния съвет, заяви служебният министър Стойчо Кацаров пред медиите. Той увери, че пълен локдаун в страната - всичко да се затвори и хората да останат по домовете си, засега не се налага, предаде БНТ.

Предложени са два алтернативни вида мерки - едните от тях е да се използва зелен сертификат без ограничения в капацитета на публични места. Другият - предлагат се допълнителни ограничения и спиране на дейности, ако не се стъпва на зелен сертификат. Зеленият сертификат е това, което е възприето в целия ЕС като зелен сертификат - преболедуване, ваксинация, антигенен или ПСР тест.

Заповедта ще бъде издадена следващата седмица.

За училищата предложението е разчетите да се правят на база община, а не област, с цел максимален брой училища да продължат да работят присъствено. Мерките ще бъдат съгласувани с МОН.

Всички заинтересовани страни - граждански, бизнес, професионални и браншови организации, ще могат да се произнесат по предложените мерки.

Кацаров е възложил бързо да бъдат закупени допълнително 1 милион антигенни теста, в случай че се възприеме вариантът със зеления сертификат, да се осигури възможност на повече хора да се тестват и да се сдобият с такъв зелен сертификат. Тестовете ще бъдат за сметка на държавата, но вземането на пробата и извършването на самата манипулация, ще се плаща от пациентите. Задължително е тестовете да се правят в сертифицирани лаборатории.

Тестовете за антитела не са документ, който може да удостовери наличието на имунна защита, подчерта Кацаров. Един от аргументите - никъде в ЕС и света такъв документ не се възприема като основание за издаване на зелен сертификат.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"