Патриарх Неофит със сантиментален подарък от русенския си период

Подарък със сантиментална стойност поднесе председателят на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев на Негово Светейсшество Неофит Патриарх Български и митрополит Софийски по повод 76-ия му рожден ден.

„В деня на Вашето рождение засвидетелствам своето уважение и преклонение пред безкористното Ви служение в името на Христовата църква и благоденствието на българския народ“ пише Пазарджиев в поздравителния адрес, който е изпратен към Софийската света митрополия заедно с неповторим фотоалбум, съдържащ снимки от различни събития в Русе.

Първата снимка в албума е от 3 април 1994 г., когато Неофит е избран за митрополит на Доростолска и Червенска епархия. Идеята на символичния подарък е да се подредят хронологично моменти от русенския период на Неофит, минаващ през титулуването му за Русенски митрополит през 2001 г. и стигащ до избирането му за предстоятел на Българската православна църква през 2013 г.

„Ваше Светейшество, продължавайте да водите православния български  народ към духовно съвършенство, бидейки ни пример в смирението, търпението и следването на изконните ценности. На многая и благая лета!“ завършва поздравлението си Пазарджиев.

Председателят на Общинския съвет изказва благодарност към всички, които отделиха от времето си и помогнаха този фотоалбум да събере в себе си уникални и запечатани завинаги моменти. Това са РТЦВ – Русе, в-к „Утро“, в-к „Бряг“, Гергана и Емил Димитрови от Русе Медиа, арх. Цвети Русинов, Държавен архив – Русе, д-р Мария Сапункьова и д-р Валентин Дуков.