Мирослав Севлиевски: Това няма да бъде годината на Радев, а ще бъде годината на закованите ковчези

"Трябва да се случи всичко необходимо, което ще ограничи разпространението на вируса", коментира той

Koлко от тези, които се кандидатират сега за нещо, са ходили на гробища? Вие знаете ли, че там изглежда като по време на война? Знаете ли, че това няма да бъде нито годината на Радев, нито на някой друг, това ще бъде годината на закованите ковчези. Това заяви в ефира на Нова телевизия Мирослав Севлиевски, бивш енергиен министър.

"Процентът на ваксинация е нисък, защото никой не полага усилия. Може ли да има царство без народ и хора? Ваксинацията трябва да бъде тема на предизборната кампания, а тя в момента не е политически въпрос. Трябва да се случи всичко, което ще ограничи разпространението на вируса. Само чрез ваксинацията ще преодолеем локдауните и ограниченията в икономиката. Но някой трябва да го обясни на хората. 100% зелен сертификат за всички. Очевидно трябва да стигнем чрез принуда до ваксинацията", коментира още той.

"Проблемът не е вътрешен за цените на тока. Проблемът е международен, Европа не може да намери решение, заяви още той. "Цените на това зависят от начина ни на гласуване. Ако гласуваме рационално, ще изберем министри и депутати, които ще намерят бързо решение на тази енергийна криза. Проблемът все пак не е вътрешен, а е в цяла Европа”, поясни Севлиевски.

Според него, ако има „сръчен министър” е възможно да се направи така, че цените у нас да бъдат облекчени.

"Важните въпроси за нас са дали имаме достатъчно капацитет, в какво състояние са мощностите ни и какво можем да покрием с тях. Тези въпроси обаче не се обсъждат”, заяви Севлиевски.

"Проектът за Белене е направен преди 15 години. Идеята беше да се реализира проект с участието на Русия, Европа и САЩ. Ако сега имахме два реактора щеше да е по-добре при всички положения”, добавя той.