БАЗ и СЗБ се присъединяват към протеста срещу високите цени на тока

От бранша настояват за справедливи компенсации за всички бизнеси, работещи под ограничения.

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България се присъединяват към общонационалния протест на работодателските организации и синдикатите срещу космическите цени, които достига токът в България. Това обявиха от бранша.

"В 12 часа на 19 октомври 2021 година всички заедно ще излезем пред сградата на Министерски съвет, за да кажем на властта какво мислим за бездействието й. Сегашните равнища на цените на електроенергията за небитови потребители са непосилни за повечето предприятия. Те са три пъти по-високи от прогнозните на КЕВР и четири пъти по-високи от миналогодишните. Не се е случвал никога дори и близък до този ръст", се посочва в позицията на БАЗ и СЗБ.

"Над 600 000 небитови абоната са подложени на ценови шок - не са само големите и средните промишлените предприятия, а и малкият бизнес. Това са и болници, училища, детски ясли и градини, ВиК дружества, театри, музеи и други културни институции, държавни и общински ведомства и предприятия и други потребители, всички небитови потребители на електроенергията. Това води до неплатежоспособност на предприятията, инфлация и обедняване. В тази кризисна ситуация не са предприети никакви мерки за компенсиране на предприятията. Водени от горното настояваме за компенсация на свръхразхода за всеки небитов потребител на електроенергия, с което цената на електроенергията за индустрията поне да се доближи до тази на регулирания пазар", посочват още от двете сдружения.

БАЗ и СЗБ настояват за компенсация от поне 75% от разликата между прогнозната цена на КЕВР (119 лева за мегаватчас) и реалната цена за небитови потребители (около 400 лева през последните дни).

"Настояваме за промяна на мярката 60/40 до работеща такава и за сектор ресторантьорство и хотелиерство. Ще се направи опит нашият протест да бъде изопачен. Протестът не е политически! Борим се за бизнеса си и за хората, които хранят семействата си чрез него", завършват ресторантьорите.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"