Проф. Николай Витанов с прогноза: Броят на заразените ще стане 9000 до десетина дни

"Дали след това ще последва пълен локдаун е вече политическо решение", заяви математикът

„Когато започнат да се изследват здрави хора, процентът на положителните проби спада. Това се вижда и лятото, когато нашенцитее ни тръгнат за Гърция. Днес положението е следното. Вчера областите в тъмночервена зона бяха 16. Днес има още две области, които са на път да влязат. Базовото репродуктивно число втори ден е над 1.3, което означава, че натискът над здравната система ще продължи. 10 души заразяват почти 14 други, съответно 100 заразяват 140, това вече не е добре. Във всички 28 области разпространението е дифузно, като най-силно е във Видин, София-град, Монтана, Перник”, обясни Витанов.

Според него ориентировъчната граница за налагане на локдаун трябва да бъде 9000 заразени за денонощие. Математикът изрази мнение, че с този темп броят на заразените и постъпващите в болница ще стане 9000 до десетина дни, но дали ще последва затваряне, щяло да бъде политическо решение.

"Знаете какво очаквам за смъртността и то се потвърждава. Дори мисля, че в момента ситуацията е по-лоша. Съотношението между регистрираните нови случаи и тези с фатален край е около 4%, което значи, че при 5000 заразени живота си губят 205 души”, добави Витанов.

Той е на мнение, че няма мерки, които да предотвратят случващото се. Според него има два варианта за това какво ще се случи след преминаването на пика. Първият е, ако има мерки и се спазват, той да спадне и да имаме спокойна Коледа. Вторият вариант, по неговите думи, е високо и продължително плато.