Ангелов: Глупост е да има зелен сертификат след първа игла, хората могат да се заразят и да загинат

Той препоръчва да се признава и наличието на антитела срещу вируса

"Ние също приветстваме въвеждането на зеления сертификат, но не по този начин. Трябваше да се каже в началото на лятото, че от 1 ноември този сертификат е валиден. Съмнявам се, че експерт може да напише такава глупост - да има зелен сертификат след първа игла от двудозовите ваксини", обяви пред БТВ бившият здравен министър и кандидат за депутат от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов. "Така се казва на хората, че са защитени и могат да ходят, където си искат, а от медицинска гледна точка е опасно за техния живот - могат да се заразят и да загинат заради глупави управленски решения. Веднъж нарушаваме медицинските решения, втори път нарушаваме европейския регламент", отбеляза Ангелов и напомни, че съгласно кратката характеристика на ваксините защита се изгражда 14 дни след поставянето на втората доза.

Той препоръчва да се признава и наличието на антитела срещу вируса. По думите му служебния кабинет е спрял процеса на имунизация, а служебният здравен министър е обявил, че се съмнява във ваксините. Друг пропуск според него е, че през лятото болниците на са били подготвени за новата COVID вълна.

"Ситуацията в момента е много тревожна. Ние нямаше да проспим лятото. В две посоки: нямаше да спрем да правим ваксини и нямаше да обяснявма на хората, че се съмнявам в качеството на ваксините - това е първото послание на настоящия министър. Второ - щях да подготвя болниците, в момента те не се подготвени", заяви проф. Ангелов, отбелязвайки, че липсват достатъчно количества "Ремдисивир".

Костадин Ангелов признава, че по негово време сме били първо място по смъртност от COVID-19 в Европа, но подчерта, че в момента сме първи в света (по данни на "Джон Хопкисн"). "Ние се справихме със започването на ваксинационната кампания. Тя стартира с 27% желаещи да се имунизират и благодарение на информационната кампанията достигна до 60% желаещи през април", твърди бившият здравен министър.