Доц. Михаил Околийски: 2022 г. ще бъде година за коронавируса в България, но не и по света

Общество

25-10-2021, 14:07

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Рискуваме да останем оазис на нерационалното мислене, заяви представителят на СЗО в България

2022 г. ще бъде година за коронавируса в България, но не и по света, където пандемията вече е овладяна. Рискуваме да останем оазис на нерационалното мислене. Това заяви в "Денят започва" по БНТ представителят на СЗО в България доц. Михаил Околийски.

За мерките доц. Околийски заяви, че доколко са ефикасни, ще си проличи в близко бъдеще. "Ако това е начин да овладеем пандемията, значи са много добра идея. По принцип всички добри идеи, които биха стимулирали хората да се ваксинират, са много на място и много неотложни", каза той.

По думите му служебният кабинет е взел правилно, макар и закъсняло решение, тъй като броят на ваксинираните на дневна база е скочил около три пъти.

"Народопсихологията в България - често хубавите неща се случват по принуда, когато липсва национален идеал и цел. Ние се опитахме в началото на пандемията да говорим към сърцата на хората, не само към умовете и да се обединим като общество и да посрещнем по-добре този удар. Това, за съжаление, не се случи", каза доц. Околийски.

Причините според него са недоверие във властта, недоверие в здравните институции и липса на загриженост за собственото здраве, което е често срещано у нас.

Доцентът и колегите му в Копенхаген правят изследване защо мнозинството от хора, които са по-склонни да се ваксинират, все още се колебаят да го направят.

"Антиваксърите са малко, те са кресливи, но са по-малко от 5%. Повечето са хора с чувства, тревога, хаотични преживявания, до които по някакъв начин трябва да достигнем, за да ги привлечем към нашата кауза", заяви доц. Околийски.