Зам.-здравният министър: Нямаме никакво намерение да се откажем от зеления сертификат

Д-р Александър Златанов обясни кога ще се въведе локдаун в България

Ако заболеваемостта в страната не бъде овладяна, нараства лавинообразно и достигне над 1000 заразени на 100 000 души и запълване на леглата за неинтензивни грижи над 9000, ще се мисли за въвеждането на локдаун. Това обяви в ефира на Нова телевизия зам.-здравният министър д-р Александър Златанов.

"Ние сме на принципа към определен момент да се въвеждат необходимите мерки. Без да звучи като заплаха, ако не успеем да сме достатъчно отговорни и не се възползваме от последната възможност преди локдаун - да сме дисциплинирани и да се спазва зеленият сертификат, може да се стигне до локдаун. Ако се стигне дотам, ще започнем с частичен локдаун за неваксинираните над 60-годишна възраст. Ограничаване на времето, в което ще могат да излизат извън вкъщи”, добави той, давайки за пример Русия, където е въведена подобна мярка.

"На този етап нямаме никакво намерение да се отказваме от въведената мярка зелен сертификат, защото смятаме, че напълно адекватно и в точния момент се въведоха тези мерки. Това е изключително адекватна мярка с оглед да се запази живота и свободата на хората, преди да се постигне локдаун. Такъв може да бъде въведен, ако не се овладее заболеваемостта и тя нараства по лавинообразен начин. Тогава няма да имаме друг избор. Прагът отива над 1000 заболели на 100 хиляди за цялата страна плюс запълване на леглата за неинтензивни над 9000", предупреди Златанов.

В момента 7 000 души с коронавирус са настанени в лечебни заведения. "Почти над 600 пациенти са в интензивните отделения. При положение, че на този етап сме разкрили около 700 легла за интензивни грижи. Към момента, според необходимостите, поетапно разкриваме легла за лежащи COVID пациенти”, уточни зам.-здравният министър. 

Златанов каза, че от Здравното министерство имат готовност да увеличат още интензивните легла, но за сметка на други дейности. „Опитваме се всячески да не спрем спешните оперативни интервенции, операции и други”, добави той.

"Ще се въведе ограничение за работа и влизане в администрацията само със зелен сертификат, обмисляме такива срокове за различните структури в държавата", каза още Златанов.