Борисов призова партиите, служебния кабинет и Радев да се обединят около имунизацията (Видео)

По думите му се въвеждат полумерки, които няма да дадат резултат

"Седмици наред, милата ми България, за която толкова съм се борил, е първа по смъртност. Това е не е реклама, не е радостно, това е ужасно. Румен Радев оглави “партиите на протеста” с вдигнат юмрук срещу COVID-мерките, сега всички те мълчат. Признайте си грешката и призовете хората да се ваксинират - няма по-ценно от човешкия живот! " Toва заяви Бойко Борисов на брифинг и за пореден път попита защо са спрени зелените коридори. "Ние правихме по 43 000 имунизации на ден. С добро, със зло – щяхме да правим като САЩ и Европа и да имаме 70% още през август! Щяхме да сме спасили нацията и сега всичко да ратоти, младежта да е на училище, да се радва и всички да си живеят живота. Ето това щяхме да направим", отбеляза той.

"Ние не се мерим по Франция, която снощи пусна нощните барове, не се мерим по Германия, Италия, Америка... Мерим се с Москва. Вече и за локдаун се говори. Тези експерименти със зелените сертификати и тестовете за децата, хубаво, ще похарчат едни пари, но това се правеше в света преди една година, когато нямаше ваксини. Оттогава всички бели държави, включително и такива като Китай и Унгария, ваксинираха, като единствен начин да излязат от кризата", припомни Борисов.

По думите му се въвеждат полумерки, които няма да дадат резултат. Според него здравните мерки, наложени сега, убиват бързите темпове на ваксинация, защото се дават зелени сертификати и на хората с една доза.

"Аз бих се обърнал към партиите и към самия Радев, който показа, че еднолично ръководи това правителство, да кажат какво искат от нас. Ние месеци наред обяснявахме, че трябва да се ваксинираме и сме ваксинирани. Давахме и личен пример. Виждам, че и те узряха и започнаха всеки ден да говорят. Хайде поне по тази тема – по темата ваксиниране, да се обединиме!", призова Борисов, отбелязвайки, че дневните ваксинации трябва да се вдигнат, защото така дълготрайно ще се справим с кризата. "Сега тестове се купуват до 14 ноември, да минат изборите, но държавата и народът ще ги има и след 14-ти. Какво ще постигнем с това? Днес има 70 000 карантинирани. Ако този темп с по 5000 на ден продължи и при никаква въведена реална мярка, по време на изборите ще има над 100 000 карантинирани", изрази опасенията си Борисов.

"На нас лесно ли ни беше да затворим България? Има трудни, но правилни решения, решаващи дълготрайно този проблем. Ние сме най-сложни и слушаме тези, дето казват, че ще ни чипират. Цял свят се ваксинира, ние ще сме единствените, които няма да го направим", каза още лидерът на ГЕРБ и посочи, че с действията си в момента служебният кабинет обрича зимните курорти да не работят и да няма туристи.

"Тежко е, в момента сме във война с болестта. Ако всички се правим, че не е страшно, че 243-ма души загинаха днес… Аз не го разбирам. Тези партии с това дойдоха на власт – антиваксърство. Оправете си грешката. Ние от ГЕРБ сме готови да не говорим за мерките в името на човешкия живот“, увери той.

"Критиките и липсата на решения няма да върнат починалите българи. Необходим е политически консенсус. Време е да се държим като държавници, а не като партийци", подчерта Борисов.