Проф. Кожухарова: В пика сме на четвъртата COVID вълна, но ще има и следваща

Намалете контактите и се ваксинирайте, призова тя

Четвъртата COVID вълна достигна пика на предишната. Това каза проф. Мира Кожухарова, консултант на служебния здравен министър, в ефира на bTV. Тя прогнозира, че ще има и следваща вълна и изрази мнение, че въведените мерки за ограничаване на вируса не са закъснели. 

"Това, което е различно от другите вълни, е че по време на тази, възрастта от 0 до 19 години е достигнала най-голяма височина. Делта вариантът в много по-голяма степен заразява децата и младите хора", подчерта Мира Кожухарова.

За щадящите тестове за децата тя коментира, че те няма да са задължителни и ако родителите не са съгласни, децата им могат да си останат вкъщи, докато трае епидемичната вълна. "Не става дума за бъркане в носа и гърлото, а за изследване на слюнка", обясни тя за тестовете.

"Детето плюе в една непромокаема торбичка, а възрастните имат ангажимент да извършат пробата, която е специфична само към определен антиген. Тези тестове са високо надеждни, но не са достоверни на нивото на PCR", уточни тя.

По думите й тези тестове не са стресиращи за децата, но те важат 48 часа и затова трябва да се правят два пъти седмично. "Това заболяване трудно се лекува, при възрастните с хронични заболявания въобще не се лекува. Битката я губят хората с напреднала възраст с хронични заболявания", коментира проф. Кожухарова за високата смъртност от заболяването у нас.

"По време на тази вълна трябва да ограничим контактите си. Не правете неща, които не са ви необходими в момента. Всички дейности, които са свързани с малко лукс, ги отложете за след две - три седмици и се ваксинирайте, защото ще има и следваща вълна", посъветва проф. Кожухарова.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"