Заместник на Кацаров: Ако нещата продължават да ескалират, неминуемо ще се стигне и до локдаун

Общество

27-10-2021, 09:36

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

По думите му натискът върху контролиращите органи в момента е огромен, но се пренасочва ресурс

"Ако продължим следващите дни с това темпо и се очертае едно високо плато, може би ще имаме възможността да не влезем в локдаун, но ако нещата продължават да ескалират – имайки предвид повече заразени, повече приети в лечебните заведения, включително и в интензивните звена, неминуемо ще се стигне и до локдаун, което е последната мярка. Следим нещата в динамика и ще вземем решението на базата на данните", заяви пред БНР заместник - здравният министър Александър Златанов.

"Няма да конкретизирам точна цифра на хора в болница, за да решим за локдаун, защото следим много параметри - тествани, ваксинирани, капацитет на болниците. Сега с тези много тествания излиза скритата заболеваемост. А резултатът на тези хора, които сега се тестват, ако е положителен, веднага се качва в единната информационна система, а те се карантинират", заяви Златанов в "Преди всички".

По думите му натискът върху контролиращите органи в момента е огромен, но се пренасочва ресурс. Здравните инспекции наемат доброволци. Имаме над 150 човека в системата на РЗИ, които са извън щата и те сега се включват.

"В момента е трудно да се определи в пика ли сме на вълната или слизаме, но се надявам ние да сме точно около пика и това да е най-тежкият момент на пандемията и да го преодолееме", посочи още Златанов.

"Засега не отпада идеята децата от 1 до 4 клас да се върнат присъствено, ако се създаде една добра и безопасна среда в училище. Тук е важно да се видят възможностите да се правят тестове на учениците. Може и учителите да ги правят тестовете и тези неща ги обсъдим с тях. Нагласата в момента е да се върнат по-скоро учениците от долните класове", заяви още Златанов.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"