Проф. Тодор Кантарджиев: Въпросът за сертификатите трябваше да се постави лятото

Общество

28-10-2021, 09:12

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Изгубихме златни месеци, когато нямаше разпространение на вируса", смята той

Въпросът за сертификатите трябваше да се постави лятото, въпросът за ваксинирането също трябваше да се постави тогава, изгубихме златни месеци, когато нямаше разпространение на вируса. Случаите ще растат. За съжаление това ще коства много на българския народ, защото високомерното отношение на управляващите КОВИД кризата беше такова, че доведе до ниско имунизационно покритие, неизпълняващи се мерки, създаде се хаос от заповедите на министъра на здравеопазването. Това заяви в сутрешния блок на БНТ проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столична община.

По думите му в момента нашата страна и народът са пред голямо изпитание.

"Ниско имунизационно покритие, неспазващи се мерки. Не може да издадеш заповед, която няма да се изпълнява. Не се приема мнението на експертите. Не можеш да кажеш, ще се искат сертификати на децата от 12 до 18 години за ваксинацията. Каза го министърът, след 2 часа го отменя и учениците от затворените гимназии сега в момента са по увеселителните заведения и по моловете, няма да ходят на училище, ще ходят по моловете", допълни проф. Тодор Кантарджиев.

Според него личните лекари не изписват безплатни ковид лекарства и положението е много сериозно.

"1200 случаи на 100 000 хиляди души през последните 14 дни в София. Последните 2 седмици всеки стотен софиянец е боледувал от коронавирус. Трябва да се гледа само процентът на PCR тестовете, антигенните тестове на здравите не са критерии за разпространение на вируса. Антигенният тест при неправилно вземане може да е отрицателен", добави проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му мярката за тестването на децата има смисъл, но е трябвало това да се случи по-рано, още през лятото.

"От 10 дни леглата за ковид са се удвоили. Училищата не са разпространители на заболяването. 15 дни след ваксинацията може да се дарява кръв", каза още проф. Тодор Кантарджиев.